Regija
13

Slovenija pred priznanjem nezavisne Palestine

FENA
Odbor za vanjsku politiku slovenskog parlamenta raspravljat će uskoro o inicijativi da Slovenija prizna nezavisnost palestinske države, a za sada se za to zalažu dvije stranke ljevice.

Stranka Udružena ljevica (ZL), koja u parlamentu ima pet zastupnika, u utorak je zatražila hitan saziv sjednice odbora za vanjsku politiku o priznanju Palestine.

"Slovenija već godinama oklijeva u pogledu rješavanja krize na Bliskom istoku i kaska za međunarodnom zajednicom. Pravi je trenutak da zauzmemo proaktivno stajalište, a za priznanje Palestine kao nezavisne države ispunjeni su svi uvjeti", rekao je na konferenciji za novinare u Ljubljani zastupnik ZL-a Matej Vatovec, tumačeći smisao inicijative te stranke.

Dodao je da je nezavisnost Palestine već priznalo preko 100 država, da za to priznanje temelj postoji u rezoluciji UN-a još od 1947. godine i da je poticajne izjave o priznanju Palestine nedavno prilikom posjeta Izraelu dala i evropska povjerenica za vanjsku politiku Federica Mogherini.

Da smatraju kako je došlo vrijeme da Slovenija prizna nezavisnu palestinsku državu potvrdili su u utorak i Socijalni demokrati (SD) koji sudjeluju u koalicijskoj vladi premijera Mire Cerara.

"Žalimo što se to nije već prije dogodilo", rekao je za agenciju STA parlamentarni zastupnik Matjaž Nemec iz te stranke, dodavši kako se pokazalo da je politika prema rješavanju bliskoistočnog sukoba zadnjih desetljeća bila pogrešna.

"Stranka će o tome definitivno stajalište prihvatiti u četvrtak", kazao je Nemec.

Posljednjih se sedmica javnim izjavama za priznanje nezavisnosti Palestine izjasnilo i dvoje zastupnika iz Slovenije u Evropskom parlamentu, zastupnica Socijalnih demokrata (SD) Tanja Fajon te zastupnik iz Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) i bivši ministar vanjskih poslova Ivo Vajgl.

Po podacima iz palestinskih izvora 134 države su priznale Palestinu, od kojih sedam članica EU koje su je priznale prije ulaska u EU: Češka, Mađarska, Poljska, Bugarska, Rumunija, Malta i Kipar. Njima se prije 10-tak dana pridružila i Švedska kao prva zapadna država EU-a koja je priznala Palestinu.