Opasnost od terorizma
166

Slovenija potvrdila: Uvodimo kontrolu na granici s Hrvatskom, Hrvati ne kontrolišu dobro Schengen

M. G.
Slovenski ministar unutrašnjih poslova Boštjan Poklukar potvrdio je da će Slovenija uspostaviti unutrašnje kontrole na granicama s Hrvatskom i Mađarskom.

Ova odluka dolazi nakon što je Italija najavila slične mjere na svojoj granici sa Slovenijom zbog povećane opasnosti od terorizma.

Italija je najavila unutrašnji nadzor na svojoj granici sa Slovenijom, što će trajati dva mjeseca, uslijed rastuće prijetnje terorizma, posebno nakon eskalacije sukoba na Bliskom istoku i terorističkih napada u Briselu.

Ministar Poklukar istakao je kako će o konačnoj odluci o unutrašnjim kontrolama odlučivati slovenska vlada u četvrtak, ali je već obavijestio svoje kolege iz Mađarske i Hrvatske o namjeri Slovenije. Naglasio je i nezadovoljstvo Slovenije dosadašnjim načinom kontrole šengenske granice od strane Hrvatske.

"Teroristička prijetnja postaje ozbiljnija zbog sukoba na Bliskom istoku, i učinit ćemo sve što je u našoj moći kako bismo osigurali sigurnost Slovenije", rekao je ministar Poklukar. Također, nije isključio mogućnost da unutrašnje kontrole potraju duže od prvobitno planirana dva mjeseca, ukoliko se situacija pogorša, s obzirom na kontinuiranu opasnost od terorizma.

Ministar Poklukar je istakao važnost sigurnosti Slovenije te je napomenuo da situacija na Bliskom istoku predstavlja složen izazov, zbog čega će Slovenija činiti sve što je potrebno kako bi zaštitila svoje građane. Dodao je da se, s obzirom na događaje u Francuskoj i Belgiji, Slovenija ne smije smatrati izuzetkom, te je zaključio da ove mjere pridonose sigurnosti zemlje.