Regija
1

Slovenija: Nakon nesreće zabrana letova balonima

FENA
Svi komercijalni letovi balonima u Sloveniji su do dalnjega zabranjeni, objavila je u ponedjeljak državna agencija za civilno zrakoplovstvo.

Odluka o zabrani donešena je nakon nesreće velikog balona s 32 ljudi blizu Iga kod Ljubljane u četvrtak rano ujutro, u kojoj su poginule četiri osobe. Balon se zapalio pri neuspješnom pokušaju mekog prisilnog slijetanja, zbog oluje i zračnih vrtloga, nakon što je udario u drvo na polju.

U nesreći je poginulo četvero ljudi, a više ih je i dalje u bolnicama. Mnogi od njih imaju teške frakture, te opekotine opasne po život.

Osim o okolnostima same nesreće policija je potvrdila da se vodi i istraga o mogućem kaznenom djelu izazivanja opće opasnosti. Prema neslužbenim informacijama koje su prenijeli slovenski mediji, organizator i vlasnik balona, koji se također nalazi u bolnici s opasnim ozljedama, mogao bi biti suodgovoran za nesreću jer mu je licenca za upravljanje balonom bila oduzeta prije više mjeseci zbog slabog vida, pa ne bi smio letjeti. Po nekim informacijama, njemu je pri upravljanju balonom pomagao upravljati kopilot, prijavljen kao putnik, objavili su slovenski mediji.

Istraga o uzrocima do sada najtragičnije nesreće takve vrste u Sloveniji i dalje teče, a neki rezultati trebali bi biti poznati još ovog tjedna.

Prema prvim procjenama policije i stručnjaka, nesreću su izazvale nagle promjene smjera i brzine vjetra prilikom smanjivanja visine i pokušaja slijetanja, što je osobito kritično za tako velike balone kojima se mnogo teže manevrira.

Slovenski stručnjaci za balone i sigurnost upozoravaju i na sve veću "komercijalizaciju" na području pružanja usluga leta balonom, ali i potrebu strožih propisa.

Prema sadašnjima, za koja tvrde da su u skladu s praksom i propisima u Europskij uniji, organizatori leta balonom moraju detaljno pratiti podatke o vremenskim prilikama jer se letjeti smije samo po stabilnom vremenu, ali za sam let ne trebaju nikakvu posebnu dozvolu kontrole zračnog prometa niti radio-postaju za komunikaciju sa zemljom.