Regija
2

Slovenija: Miro Cerar odbio ostavku ministra vanjskih poslova Karla Erjaveca

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Slovenski premijer Miro Cerar odbio je ponuđenu ostavku ministra vanjskih poslova Karla Erjavca, objavio je u utorak ured predsjednika slovenske vlade.

Erjavec je krajem prošle sedmice ponudio svoju ostavku nakon što je arbitražni sud koji je rješavao granični spor s Hrvatskom presudio da je Slovenija kršila bilateralni arbitražni sporazum s Hrvatskom, ali ne u mjeri da se arbitraža prekine, kako je odlučila Hrvatska koja je izašla iz tog procesa, pozivajući se na bečku konvenciju o međunarodnim ugovorima.

Zbog kritika na svoj račun da je do arbitražne afere s Hrvatskom, koja je Zagreb potaknula na izlazak iz arbitraže, došlo njegovom krivicom Erjavec je kazao da je premijeru ponudio ostavku kako bi vidio ima li još uvijek njegovo povjerenje, ali je istakao da smatra kako su kritike da je pogriješio nekim svojim izjavama o arbitraži neopravdane.

Cerarov kabinet u utorak je naveo da je ponudom svoje ostavke Erjavec pokazao da je svjestan velike važnosti arbitraže, no da se ostavka ne prihvata, iako je kao ministar objektivno bio odgovoran za neke pogreške u svom ministarstvu.

"Unatoč nekim elementima objektivne odgovornosti za neadekvatne postupke ministarstva, ministar nije direktno i u smislu krivice odgovoran za nastalo stanje, a budući da se arbitraža nastavlja nema niti razloga da bude razriješen", stajalište je Cerara koje je prenio njegov ured, uz dodatak da će se prava ocjena o postupcima koji su izazvali arbitražnu aferu s Hrvatskom moći dati tek nakon što tribunal sastavljen od pet arbitara donese konačnu presudu o graničnom sporu s Hrvatskom.

Erjavec je kazao da je zadovoljan takvom ocjenom Cerara, pa će i dalje ostati na svojoj poziciji ministra.

On je predsjednik koalicijske Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) i najjači koalicijski partner u Cerarovoj vladi, jer bi bez njenih zastupnika u parlamentu vlada izgubila većinu.

Nakon što je arbitražni sud prošle sedmice objavio da je Slovenija svojim postupcima kršila arbitražni sporazum, ali ne u toj mjeri da se postupak prekine prema odredbama bečke konvencije o međunarodnim ugovorima, Ljubljana je takvim stajalištem izrazila zadovoljstvo i navela da će konačnu presudu poštovati bez obzira kakva bude, dok su hrvatski dužnosnici ponovili stajalište da je arbitraža zbog postupaka Slovenije nepovratno kompromitirana i kontaminirana i da Hrvatska u arbitraži više ne sudjeluje.

Hrvatska je tako zadržala poziciju zauzetu prije godinu dana, nakon što su vlada i Sabor donijeli jednoglasnu odluku o izlasku iz arbitraže.