{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Slovenija: Ljubljanski gradonačelnik tvrdi da neće dati ostavku

F
28.9.2012. u 08:27
1
0
Slovenija: Ljubljanski gradonačelnik tvrdi da neće dati ostavku
1
Slovenija: Ljubljanski gradonačelnik tvrdi da neće dati ostavku
Zoran Janković
Ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković, protiv kojeg je u četvrtak pokrenuta opsežna istraga zbog sumnji za privredni kriminal i korupciju u vezi s gradnjom sportsko-trgovačkog centra Stožice, izjavio je da se ne osjeća krivim te da neće odstupiti ni kao gradonačelnik ni kao predsjednik stranke Pozitivna Slovenija (PS), koja je osvojila najviše glasova na prijevremenim parlamentarnim izborima prošle godine.
"Ja sam potpuno miran, policija je postupala korektno i neka svoj posao dovrši", rekao je Janković u razgovoru za emisiju "Odmevi" Slovenske televizije u četvrtak kasno navečer.

Što se tiče sumnji da je prilikom gradnje sportsko-trgovačkog centra koji se izvodio u javno-privatnom partnerstvu ljubljanske općine i privatne firme Grep, Janković je rekao da je nelogična sumnja da je nezakonitim transakcijama oštećena gradska općina Ljubljana koja je dobila taj objekat po povoljnoj cijeni i da je novac pretvoren u privatne džepove kad se zna da je Grep "pred stečajem". Janković je to što su opsežnu policijsku istragu uključeni i njegovi sinovi Jure i Damijan nazvao "pritiskom" navodeći da s projektom Stožice nisu bili povezani.

Na pitanje ne bi li bilo prikladno da zbog istrage da ostavku na mjesto gradonačelnika, Janković je rekao da to neće učiniti i da u tome ima podršku saradnika u općini i članova stranke.

"Vjerujem u pravnu državu i dokazat ću da sportska dvorana u Stožicama koristi Ljubljani", rekao je Janković.

Ministar unutrašnjih poslova Vinko Gorenak odbio je, u razgovoru za Slovensku televiziju, mogućnost da istraga protiv Jankovića ima političku pozadinu i rekao da će uslijediti i niz drugih postupaka protiv odgovornih za privredni kriminal koji je doveo državu u tešku situaciju.

"Država je oteta, pokradena, a ja sam političar koji je odgovoran za to da se procesi koji se moraju pokrenuti i pokrenu", rekao je Gorenak za aktuelnu emisiju "Pogledi" Slovenske televizije u četvrtak.

Gorenak, koji je član Slovenske demokratske stranke (SDS) premijera Janeza Janše, istodobno je odbacio aluzije da bi se u istrazi moglo raditi o pokušaju uklanjanja Janšina političkog konkurenta iz politike budući da je Janković predsjednik najveće opozicione stranke.

On je odbio poređenje slučaja premijera Janeza Janše, koji je jedan od saoptuženih u korupcijskoj aferi Patria koja još nije doživjela sudski epilog, i slučaja s Jankovićem.

"Bitna je razlika što se u Jankovićevu slučaju radi o sumnjama o primanju velikih količina novca, dok kod Janše niti optužnica ne navodi da je stvarno primio novac", rekao je Gorenak.

Slovenski mediji, pozivajući se na neslužbene izvore, navode da policija u opsežnoj istrazi osim sumnje u zloupotrebu ovlasti, korupciju i štetu nanesenu ljubljanskoj općini pri gradnji centra Stožice, vodi i istragu oko firmi Jankovićevih sinova na Cipru i mogućim nezakonitim transakcijama te oko poslova firmi povezanih s Jankovićem i vezani za zemljišta u njihovu vlasništvu koja su nakon kupnje dobila na vrijednosti promjenom gradskih urbanističkih planova.

Policija je potvrdila da je nakon ispitivanja osim Jankovića na slobodu pustila i njegova dva sina, a također i ostale tri osobe povezane sa istragom koja se nastavlja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: