Suočavanje na nacionalnoj televiziji
1

Slovenija: Kandidati za predsjednika moraju odgovoriti je li Tito zločinac

FENA
Danilo Tuerk
Danilo Tuerk
Slovenski predsjednički kandidati izjašnjavat će se tokom kampanje o temama iz prošlosti i budućnosti pa će tako, među ostalim, u suočavanju na nacionalnoj televiziji morati reći smatraju li da je Josip Broz Tito bio zločinac i hoće li euro kao evropska nacionalna valuta preživjeti sadašnju krizu.

Iako je do službenog početka kampanje pred izbore 11. novembra još mjesec dana, portal slovenskog Telekoma već je objavio 57 pitanja koja je za vodeće kandidate na izborima pripremila urednica informativnog programa na RTV Slovenija Ksenija Horvat Petrovčič, a bit će postavljena sadašnjem predsjedniku Danilu Tuerku i njegovim glavnim izazivačima Borutu Pahoru i Milanu Zveru u sukobljavanju na nacionalnoj televiziji.

Među 57 predviđenih pitanja je i šest takvih na koja će oni morati odgovoriti sa da ili ne, bez dodatnih izjava. Većinom je riječ o pitanjima na kojima će kandidati svojim odgovorima gledateljima i biračima jasnije predstaviti politički i ideološki profil te svoje poglede na prošlost i budućnost.

Tako će kandidati morati odgovoriti je li zvijezda petokraka totalitarni simbol, je li bivši jugoslavenski predsjednik Tito zločinac, te smatraju li da će euro i 2015. godine još uvijek biti evropska zajednička valuta.

Vrijednosno-politička opredjeljenja pokazat će i pitanja o tome jesu li kandidati za zakonske promjene kojima bi se u Sloveniji ženama zabranio prekid trudnoće, osim u slučaju kad bi porod ugrozio zdravlje majke i jesu li za mogućnost da istospolni parovi posvajaju djecu (što je odbijeno na referendumu početkom ove godine). Sa da ili ne morat će odgovoriti i na pitanje treba li predsjednik države živjeti u posebnoj predsjedničkoj rezidenciji, što sada nije slučaj.

Uz to, kandidati za slovenske predsjedničke izbore morat će tokom suočavanja otkriti i niz osobnih detalja o svom osobnom životu, zdravlju i imovinskom stanju, navesti koje knjige čitaju, koje strane jezike govore, što smatraju svojom najvećom karakternom manom i vrlinom, jesu li ikada doktorima za zdravstvene usluge dali nešto više od kafe i bombonjere itd.

Od aktuelnih pitanja iz političkog života među ostalim će odgovoriti što misle o mogućnosti prodaje Mercatora i treba li slovenski parlament ratificirati pristupni ugovor Hrvatske i Evropske unije s obzirom da ministar vanjskih poslova Karl Erjavec povezuje ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora s pitanjem tužbi protiv Ljubljanske banke za neisplaćene devizne depozite hrvatskih građana, a ponovo se priprema i tender za prodaju 55 posto Mercatorovih dionica, kako zbog lošeg stanja bilansi slovenskih banaka, tako i radi davanja pozitivnog signala stranim investitorima.