Regija
0

Slovenija: Gradonačelnik Ljubljane Zoran Jankovič u vodstvu

FENA
Zoran Janković (Foto: AP)
Zoran Janković (Foto: AP)
Slovensko državno izborno povjerenstvo objavilo je u nedjelju navečer privremene neslužbene podatke o izborima nakon prebrojanih 200.000 od ukupno oko milion glasačkih listića, a oni potvrđuju trendove nagoviještene ranijom izlaznom anketom po kojoj je Zoran Jankovič, čelnik stranke Pozitivna Slovenija, izborni pobjednik ispred Slovenske demokratske stranke (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše.

Prema podacima izbornog povjerenstva nakon prebrojane petine glasova, Jankovičeva stranka dobila bi 29 posto glasova i 29 mjesta u 90-članom parlamentu, a Janšina stranka 25,8 posto i 25 zastupničkih mandata.

Slijede Pahorovi Socijalni demokrati (10,4 posto glasova i 10 mandata), Građanska lista Gregora Viranta (8 posto - osam mandata), Demokratska stranka umirovljenika DESUS i Slovenska pučka stranka SLS sa istim izbornim rezultatom (po 6,9 posto i po 6 mandata, te stranka Nova Slovenija NSI (4,7 posto i 4 mandata).

Dva mandata u parlamentu imaju prema ustavu talijanska i madžarska manjina, na posebnim izborima u njihove dvije izborne jedinice.

Ljubljanski gradonačelnik Zoran Jankovič (58) kojem izlazne ankete i prvi djelomični rezultati prijevremenih izbora daju najviše mogućnosti za formiranje nove vlade izjavio je u nedjelju navečer kako su birači pokazali da žele ekonomski uspješniju državu.

"Pokazali su da žele jednu novu Sloveniju koja će biti uspješna i društveno solidarna, Sloveniju bez afera, državu u kojoj će se vjerovati pravosuđu", rekao je Jankovič obraćajući se kasno navečer u središtu Ljubljane svojim simpatizerima.

Jankovič je rekao da povjerenje birača koje su mu pokazali shvaća kao dokaz "da se dobro vraća dobrim", jer se zajedno sa svojom ekipom stručnjaka već dokazao kao uspješan gospodarstvenik i koordinator razvoja, najprije kao direktor Mercatora, a onda kao gradonačelnik slovenske prijestolnice.

"Hvala svim mojim suradnicima, uvjeren sam da ćemo tako uspješni biti i na državnoj razini", dodao je.

Slovenski mediji i analitičari vjeruju da će Jankovič, ukoliko i službeni rezultati pokažu da je izborni pobjednik i ako mu mandat za sastav nove vlade dodijeli predsjednik države Danilo Tuerk, pokušati sastaviti vladu u kojoj bi, uz njegovu stranku, bili Socijalni demokrati (SD) aktualnog premijera Boruta Pahora te Građanska lista Gregora Viranta i Demokratska stranka umirovljenika (DESUS), ali su otvorene i druge opcije.