Regija
13

Slovenija angažira vojsku zbog izbjeglica, problemi na granici s Hrvatskom

Klix.ba
Foto: AFP
Središče, Slovenija (Foto: EPA)
Slovenske vlasti su saopćile da će angažirati vojsku radi kontrole ulaska izbjeglica iz Hrvatske, te će zahtijevati i pomoć Evropske unije.

Veliki broj izbjeglica provodi dane i noći na otvorenom, a hladno vrijeme im dodatno otežava put prema zemljama zapadne Evrope.

Izbjeglička kriza na Balkanu dodatno je povećana nakon što je u petak u ponoć Mađarska zatvorila svoju granicu s Hrvatskom, tako da izbjeglice sada žele preko Slovenije putovati prema zemljama zapadne Evrope.

Prema riječima ministra unutrašnjih poslova Slovenije, do sada je više od 5.000 izbjeglica ušlo u Sloveniju iz Hrvatske. Međutim, dodatni problem je što sada Hrvatska želi ograničiti broj izbjeglica koje ulaze iz Srbije, prenosi Reuters.

U Srbiji se prema nekim procjenama nalazi više od 12.000 izbjeglica, a na granici između Srbije i Hrvatske je blizu 2.500 izbjeglica. Izbjeglice ističu da im je hladno i da ne znaju kako će izdržati.

Na graničnom prelazu Berkasovo - Bapska, koji je bio zatvoren, nekoliko izbjeglica je probilo policijski kordon, a počeli su prelaziti i nekontrolisanim putevima koje policija ne nadzire.

Pojedine izbjeglice u Hrvatsku dolaze gole i bose, istakla je glasnogovornica Crvenog križa Hrvatske (HCR) Katarine Zorić.