Mogući zastoji na carini
1

Slovenci zaposleni u javnom sektoru štrajkuju protiv smanjenja plata

SRNA
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
U Sloveniji se danas održava štrajk većeg dijela zaposlenih u javnom sektoru, neće raditi škole i vrtići, a zdravstvo će primati samo hitne slučajeve.

Od 160.000 zaposlenih u javnom sektoru štrajk je najavilo oko 100.000, među kojima su vatrogasci, javna uprava, policija i carina.

Glavni je razlog štrajka je što budžet za ovu godinu koji je već prihvaćen predviđa smanjivanje sredstava za plate zaposlenih za pet posto.

Sindikati navode da je vlada njihove zahtjeve stalno odbijala, tvrdeći da ne krši sporazum iz sredine prošle godine, kad je opsežnim mjerama za finansjsku stabilizaciju postignut dogovor o uštedama i racionalizaciji javnog sektora.

Štrajk dolazi u vrijeme političke krize koja prijeti raspadom koalicione vlade u kojoj premijer Janez Janša za sada odbija da podnese ostavku zbog izvještaja Antikorupcijske komisije.

U tom izvještaju je navedeno da Janšina i imovina ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića ne odgovaraju onoj koju su prijavili te da su sistematski kršili zakon o suzbijanju korupcije i integritetu javnih funcionera.

Dio štrajkača najavio je da će protest protiv vlade izraziti i okupljanjem na ulicama većih gradova.