Regija
0

Slavica oslobođen odgovornosti za tragediju na Kornatima

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Bivši šibenski vatrogasni zapovjednik Dražen Slavica danas je na zadarskom Županijskom sudu nepravomoćno oslobođen odgovornosti za stradanje vatrogasaca u Kornatskoj tragediji, jednoj od najvećih mirnodopskih nesreća koja je pogodila Hrvatsku.

Slavica je bio jedini optužen za stradavanje 13 mladih vatrogasaca među kojima je, s teškim povredama, preživio jedino Frane Lučić iz Tisnog na otoku Murteru.

Tužilaštvo ga je teretilo za kazneno djelo protiv opće sigurnosti, jer je na otok Kornat poslao dvojicu maloljetnika, civilnog ročnika te vatrogasce koji nisu završili obuku helikopterskoga desantiranja. Osim toga, na teret mu se stavljalo i kašnjenje s akcijom spašavanja unesrećenih. Optužnica je napisana na više od 60 stranica, a sudski spis sadržava oko šest hiljada stranica.

Suđenje mu je počelo u novembru 2010. nakon što je odlukom Vrhovnog suda sa šibenskog prebačeno na Županijski sud u Zadru.

Tokom suđenja je ispitano više od stotinu svjedoka i pročitano na hiljade stranica raznih stručnih vještačenja, a Slavica je od početka postupka poricao krivicu.