Regija
13

Slaba izlaznost i napetost na sjeveru Kosovske Mitrovice

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Nosilac liste Građanska inicijativa SDP, Oliver Ivanović glasao je danas u osnovnoj školi Sveti Sava.

"Bojkot izbora je propao i može da naudi samo nama svima, jer ovaj grad mora da ima snažno rukovodstvo podržano od građana ili ćemo imati haos kakav je bio do sada", izjavio je Ivanović nakon glasanja.

Komentarišući da je bojkot izbora propao onog trenutka kada su ubačeni prvi listići, Ivanović je rekao: "Sada možemo samo da se izborimo da imamo dobru reprezentaciju u opštinskoj skupštini ili da imamo reprezentaciju koja će biti u manjini."

Ivanović je istakao da su do 10 sati Albanci izašli u četiri puta većem broju i da se nada da to neće značiti propast ovih izbora, jer bi moglo da znači propast "ako Albanci imaju većinu u Skupštini, a čine 10 posto stanovništva na sjeveru Kosova i Metohije".

"Beograd će prihvatiti rezultate izbora kakvi god da su, ali mislim da će Albanci shvatiti da ne mogu imati većinu u sredinama gde imaju 10 posto stanovništva. Ako se kojim slučajem i dogodi ovakav, najlošiji scenario, mislim da bi izbori mogli biti ponovljeni, odnosno da imamo vanredne izbore", izjavio je Ivanović.

Nešto prije podneva, na biračko mesto izašao je ponovo kandidat za gradonačelnika Građanske inicijative "Srpska", Krstimir Pantić, koji zbog nepravilnosti jutros nije uspio da glasa.

Nakon što je na izbore izašao zajedno sa kandidatima za odbornike "Srpska", Pantić je rekao da postoje neregularnosti, jer građani ne mogu da se pronađu na biračkim spiskovima ili na onim mjestima gde su ranije glasali, kao i da se Srbima u pojedinim mjestima ne dozvoljava glasanje sa srpskim dokumentima.

"Uprkos brojnim neregulanornostima na koje smo ukazali jutros, danas sam napokon dobio pravo glasa, ali takozvanim uslovnim glasanjem. Postoji velika zbrka i oni građani koji su se usudili i došli da glasaju ne mogu da pronađu sebe ili na biračkim spiskovima ili na mjestima gdje su ranije glasali", kazao je Pantić.

Od 11 sati povećan je broj građana na biračkim mjestima, ali izlaznost je i dalje slaba u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice. Ispred biračkih mjesta stoje manje grupe muškaraca, koji bojkotuju izbore i uznemiravaju one koji hoće da glasaju, prijetnjama i vrijeđanjem.

"Ne priznajemo njihove listiće, zato što njihovi listići nisu neutralni i zato nećemo da glasamo", izjavio je jedan od onih koji bojkotuju izbore, ne želeći da se predstavi.

Iako incidenata nije bilo, u Kosovskoj Mitrovici se oseća napetost.

"Vrlo je malo nas Mitrovčana i najmanje imamo pravo glasa. Ako Republika Srbija stoji iza ovih izbora, onda ih podržavam, a da li ću smjeti da izađem ili ne, to je druga priča", rekla je jedna Mitrovčanka.