Slovenski referendum
0

Slab odaziv, Jankovič poziva Janšu na ostavku

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Vrlo malo birača odazvalo se u nedjelju na referendum o regionalnoj podjeli Slovenije u 13 pokrajina, na kojem je tri mjeseca pred parlamentarne izbore inzistirala vlada Janeza Janše, dok je oporba iskazivala velike rezerve.

Tri sata prije zatvaranja glasačkih mjesta, na birališta je izašlo samo 7,47 posto, a najmanji odaziv bio je u najvećim gradovima - Ljubljani i Mariboru. Djelomični rezultati izbora bit će poznati kasno večeras, a službeni tek 8. idućeg mjeseca.

Referendum je bio neobvezujući, konzultativne naravi jer odluku o regijama mora donijeti parlament, no oporba je njegove rezultate već ocijenila "katastrofalnima" i zahtijeva da se traženje rješenja o pokrajinama u parlamentu odgodi za vrijeme nakon jesenskih izbora.

Nasuprot tome, premijer Janez Janša izjavio je na biralištu da u demokraciji donose odluku oni koji koriste svoje glasačko pravo. Time je, po ocjeni medija, sugerirao da će, u slučaju da su birači prihvatili predloženo rješenje, u sadašnjem sazivu parlamenta tražiti potrebnu dvotrećinsku većinu za podjelu države u 13 pokrajina koje bi imale i značajna financijska sredstva i političke ingerencije.

Međutim, prema službenim podacima već sada je jasno da je odaziv birača na referendum o pokrajinama najniži od 12 referenduma koliko ih je u Sloveniji do sada održano.

Otvoreni protivnik referenduma je ljubljanski gradonačelnik Zoran Jankovič koji je prošlog tjedna pozvao stanovnike glavnog grada da referendum bojkotiraju jer "ništa ne rješava" nego donosi "rasipanje državnih sredstava". Jankoviè je večeras izjavio za komercijalnu televizijsku postaju POP-TV da bi premijer Janša zbog katastrofalno niskog odaziva na referendum morao "dati ostavku" čim Slovenija završi s predsjedavanje Europskom unijom krajem ovog mjeseca, te se posvetiti kampanji za jesenske parlamentarne izbore.

Nekadašnji direktor robnog lanca Mercator kojega je Janšina vlada prije dvije godine smijenila općenito je, a ne samo u odnosu na referendum, jedan od najistaknutijih oponenta Janšinoj vladi zbog napetosti koje su se pojavljivale između države i lokalne vlasti oko ingerencija i sredstava kojima raspolaže prijestolnica. Na referendum je u Ljubljani do 16 sati glasovalo samo oko 5 posto birača.