Sjeverna Makedonija
38

Skoplje: Zatvorenici bijesni na osumnjičene za ubistvo Vanje, ni svi stražari im nemaju pristup

I. M.
Velibor Manev, Vlatko Keshishev i Bore Videvski (Foto: Skopje1)
Velibor Manev, Vlatko Keshishev i Bore Videvski (Foto: Skopje1)
Četvorica osumnjičenih za otmicu i ubistvo 14-godišnje Vanje Gjorčevske i Pančea Žežovskog, koji su pritvoreni i nalaze se u zatvoru "Skoplje" u Šutki, suočavaju se sa revoltom ostalih pritvorenika.

Svaki put kada ih izvedu i dovedu u zatvor, vide se kroz prozore, a zatvorenici ih dozivaju, lupaju po rešetkama, psuju ih, piše "Skopje1".

Ovaj medij je zatražio potvrdu o tome od direktora zatvora Filipa Andova, koji nije ni potvrdio, ali ni demantovao. On samo ističe da je sigurnosna situacija pod kontrolom. Također je istakao da je pristup četvorici osumnjičenih ograničen.

"Oni su odvojeni od ostalih zatvorenika. Ni svi zatvorski službenici nemaju pristup prostorijama. Ulazi se sa posebnim karticama koje drže određeni čuvari. Kontrolišu se konstantno, s obzirom na stepen kriminala, i u skladu sa protokolima i zakonima", kaže Andov.

Zatvorenici iz Šutke užasnuti su dvostrukim ubistvom. Trojica od četvorice osumnjičenih koji se nalaze u istom zatvoru priznala su krivicu. Oni su rekli tužilaštvu i policiji o ulogama koje su imali u ovom slučaju. Ukazali su i na Ljupča Palevskog-Palco kao organizatora i izvršioca gnusnog čina. O tome su izvijestili i istražni organi.

Jedini među njima, koji nije priznao krivicu ili povezanost sa bilo kim od ostalih osumnjičenih, uključujući i Palevskog-Palco, je otac Vanje Aleksandar Đorčevski. Tvrdi da nikoga ne poznaje.