Direktor HZJZ
152

Skandal u Hrvatskoj: Capak sjedio na kutiji vakcina protiv koronavirusa

M. G.
Capak sjedi na kutiji od vakcina (Foto: HZJZ)
Capak sjedi na kutiji od vakcina (Foto: HZJZ)
Dok veliki broj zemalja s nestrpljenjem iščekuje prve doze vakcina protiv koronavirusa, a zemlje u koje su vakcine već stigle rukuju s njima, u najmanju ruku, veoma pažljivo, u susjednoj Hrvatskoj to nije slučaj.

Prve doze vakcine protiv koronavirusa stigle su jutros u ovu zemlju, dan poslije Božića kako je bilo i najavljeno, a najavljena je i velika kampanja koja će promovirati imunizaciju u Hrvatskoj. Sve je to zasjenio skandal koji je napravio direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje (HZJZ) Krunoslav Capak koji se slikao jutros sjedeći na kutiji sa vakcinama.

Obzirom da se radi o vakcini kompanije Pfizer/BioNtech s kojom se mora rukovati veoma pažljivo i koja se mora skladištiti na minus 70 stepeni celzijusa, ovaj Capakov potez našao je na brojne osude javnosti u toj zemlji.

Među prvima je reagirala bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor, koja je rekla da Capak očigledno misli da će sjedenjem na vakcinama potići da se izlegnu nove doze.

"Znači vakcina protiv Covida 19 stigla je u sve države EU. Pa i u RH jer je RH članica EU. Nije viđeno u ostalih 26 da glavni epidemiolozi sjede na kutijama vakcinaa. Jer se tako neće izleći nove doze", napisala je Kosor na Twitteru.

Također i poslanica u Saboru i političarka Dalija Orešković dala je svoj komentar na ovakvo ponašanje direktora HZJZ-a sa primjedbom da je ovako ponašanje "neprimjreno".

"Kada bi ja npr. napisala da ova fotografija zaslužuje visoko mjesto na natjecanju za titulu kreten godine, bio bi to krajnje neprimjeren način javnog komuniciranja koji zaslužuje osudu. No da mi kao društvo reagiramo na neprimjereno, onaj koji se ovako uslikao bio bi smijenjen", napisala je Orešković.

Rijetki su, ipak, stali u Capakovu odbranu. Pomoćnica direktora HZJZ-a, Marija Bubaš, pokušala je svog nadređenog opravdati navodeći da se radi o praznoj kutiji.

“Gospodin Capak sjedio je na praznoj kutiji. Nitko nije toliko neodgovoran da bi sjedio na tako osjetljivoj vakcini koja je najvažnija stvar u državi”, rekla je Bubaš. Inače, spornu fotografiju HZJZ u međuvremenu je izbrisao iz saopćenja sa svoje stranice.