Regija
0

Širola: Nuklearka elektrana Krško ima mjere da se zaštiti od terorističkog napada

SRNA
Nuklearka elektrana Krško (Foto: EPA)
Nuklearka elektrana Krško (Foto: EPA)
Nuklearna elektrana Krško u Sloveniji ima mjere da se zaštiti od terorističkog napada, rekao je tehnički direktor Predrag Širola.

Širola je istakao da imaju sistem zaštite koji se bazira na fizičkim preprekama, nadzornoj tehnologiji, te na vlastitoj službi obezbjeđenja koja prati događanja na ogradi elektrane i kontroliše prolaz i ulaz ljudi i vozila u elektranu.

On je istakao da u nuklearnoj elektrani Krško razumiju ove događaje u svijetu kao ozbiljnu prijetnju i za njih, prenose hrvatski mediji.

"Ukradena propusnica u našem slučaju sigurno nije dovoljan preduslov za ulazak u elektranu, sama propusnica ne omogućava ulazak u elektranu - postoje dodatne metode provjere i potvrde identiteta, tako da sama propusnica ne pomaže puno", objasnio je Širola.

Prema njegovim riječima, krađa radioaktivnog materijala nije moguća jer je istrošeno gorivo kao radioaktivni materijal spremljeno u poseban bazen i praktično je nedostupno.

Širola kaže da su potrebne velike pripreme i opsežne akcije da bi se to gorivo sigurno preselilo iz tog bazena, koji je pod nadzornom kamerom i međunarodnom agencijom za atomsku energiju.

"To je jedan djelić tog sigurnosnog sistema, međutim u elektrani smo se za to dovoljno dobro pobrinuli", naglasio je Širola.