{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Širenje na Zapadni Balkan doprinosi stabilnosti Evrope"

F
25.9.2010. u 19:57
0
0
"Širenje na Zapadni Balkan doprinosi stabilnosti Evrope"
0
"Širenje na Zapadni Balkan doprinosi stabilnosti Evrope"
Borut Pahor
Slovenski premijer Borut Pahor izjavio je danas u Ujedinjenim nacijama da spremnost na širenje euroatlantskih institucija na zapadni Balkan predstavlja izbor koji znači stabilnost za cijeli evropski kontinent.
"Nažalost, finansijska i ekonomska kriza je u debatama u mnogim evropskim državama gurnula ustranu neke teme koje su od značaja i strateškog interesa za kontinent kao cjelinu. Potreba nastavka procesa širenja EU i NATO-a je jedna od njih ", rekao je Pahor tokom debate u Generalnoj skupštini UN-a.

On je dodao da treba podržati tu spremnost, pogotovu zato što se situacija na zapadnom Balkanu danas promijenila nabolje i što je načinjen očigledan i opipljiv napredak.

Pahor je podsjetio na rezoluciju Generalne skupštine UN-a o mišljenju Međunarodnog suda pravde o Kosovu, za koju je rekao da je omogućila dijalog, koji je EU spremna da olakša.

"Historijska je odgovornost demokratski izabranih lidera zemalja zapadnog Balkana da nastave pomirenje i izgradnju uzajamnog povjerenja - rekao je slovenski premijer.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: