{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Simbol Jugoslavije: Novinska agencija Tanjug zvanično prestala da postoji

4.11.2015. u 07:43
26
45
Simbol Jugoslavije: Novinska agencija Tanjug zvanično prestala da postoji
26
Simbol Jugoslavije: Novinska agencija Tanjug zvanično prestala da postoji
Novinska agencija Tanjug zvanično je prestala da postoji 31. oktobra kada je izbrisana iz registra Agencije za privredne registre, a zaposleni će dobiti otpremnine i oktobarske plate, pišu beogradski mediji.
"Zvanično nismo obaviješteni, ali nezvanično smo dobili informaciju da je agencija Tanjug zvanično prestala da postoji i da će zaposlenima biti isplaćena oktobarska plata, kao i da će svi zaposleni dobiti otpremnine po zakonu. Visina otpremnine još nije definisana, jer ima različitih rješenja i sve to mora da se uskladi", rekao je za list "Danas" predsjednik sindikata Tanjuga Marko Dragišić i dodao da će oko 180 zaposlenih biti upućeno na biro rada.

Upitan da li su tačne informacije da se gasi Tanjug da bi sa radom otpočela nova agencija pri Vladi sa mnogo manje zaposlenih, Dragišić odgovara da nema takvu informaciju, ali da ima saznanje da bi Vlada Srbije na sjednici trebalo da raspravlja o Tanjugu.

"Zaključci sa tog sastanka ne moraju obavezno da budu dio saopštenja, ali će se sigurno naći na stranicama Službenog glasnika", rekao je Dragišić.

List "Blic" piše da je Vlada donijela uredbu o gašenju agencije Tanjug, na osnovu koje će zaposleni dobiti sve plate, a imovina Tanjuga preći u Direkciju za imovinu.

Rok za privatizaciju 73 medija istekao je 1. novembra, a nove vlasnike dobilo je njih 36.

Ostali mediji, za koje nije bilo zainteresovanih, trebalo bi da u narednih mjesec dana ponude besplatne akcije zaposlenima. Ukoliko oni te akcije odbiju, kako nalaže zakon, taj medij se gasi.

Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je da je zaprepašteno što nije omogućeno da zaposleni u agenciji Tanjug, kao i ostali zaposleni u medijima, ostvare pravo na prijenos kapitala bez naknade.

Po tumačenju koje je UNS nezvanično dobio iz Vlade, prestankom važenja Zakona o novinskoj agenciji Tanjug, u ponoć 31. oktobra 2015. godine, formalno-pravno prestala je da postoji nacionalna novinska agencija, pa i sva prava na prijenos kapitala bez naknade na koji bi zaposleni do tada imali pravo.

Tanjug (Telegrafska agencija nove Jugoslavije) je novinska agencija osnovana 5. novembra 1943. godine sa namjerom da svijetu približi informacije o antifašističkoj borbi narodnooslobodilačkog pokreta.

Od 1992. Tanjug je bio novinska agencija SRJ, od 2003. novinska agencija Državne Zajednice SCG , a od 2006. nacionalna novinska agencija Republike Srbije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: