{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šest štafeta iz šest gradova u Beogradu će primiti Titov unuk

F
25.5.2010. u 11:15
0
9
Šest štafeta iz šest gradova u Beogradu će primiti Titov unuk
0
Šest štafeta iz šest gradova u Beogradu će primiti Titov unuk
Josip Joška Broz (Foto: Delo.si)
Šest štafeta mladosti iz šest gradova bivše SFRJ u utorak u podne, na platou ispred Muzeja 25. maj, primit će Josip Joška Broz unuk nekadašnjeg jugoslovenskog predsjednika.
"Štafete će biti odnijete u Kuću cvijeća i pohranjene pored svih ostalih koje su u Beograd stigle poslije 1980. godine", rekao je Josip Joška Broz.

Štafete u Beograd stižu iz Umaga, Rijeke, Bačkog Gradišta, Podgorice, Skoplja i Sarajeva. Prije predaje štafeta, poštovaoci Josipa Broza Tita položit će vijence u Kući cvijeća gdje je Josip Broz Tito sahranjen.

Svečanost organizuju Udruženje "Josip Broz" i nedavno osnovana Komunistička partija na čijem je čelu Josip Joška Broz, prenose beogradski mediji.

U SFRJ, rođendan Josipa Broza Tita proslavljan je kao Dan mladosti.

Tog dana na stadionu JNA, gdje je održavan slet, Josipu Brozu Titu uručivana je štafeta mladosti koja je simbolizovala poštovanje i ljubav mladih prema njemu.

Komunistički lider iz perioda Kraljevine Jugoslavije, potom vođa partizanskog pokreta i poslijeratni doživotni predsjednik Jugoslavije, Josip Broz Tito, rođen je maja 1892. godine u Kumrovcu, u Hrvatskoj.

Umro je 4. maja 1980. godine u Ljubljani.

Njegovoj sahrani prisustvovalo je oko 700.000 osoba, od svjetskih zvaničnika bila su četiri kralja, 31 predsjednik, 22 premijera, šest prinčeva i 11 predsjednika nacionalnih parlamenata.

Od 1980. godine kroz Kuću cvijeća u sklopu Muzeja istorije Jugoslavije prošlo je oko 17 miliona osoba.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: