{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Šešelja je trebalo osloboditi po nekim tačkama"

F
5.5.2011. u 07:59
0
9
"Šešelja je trebalo osloboditi po nekim tačkama"
0
"Šešelja je trebalo osloboditi po nekim tačkama"
Vojislav Šešelj
Predsjedavajući haškog sudskog vijeća u predmetu "Šešelj" Jean-Claude Antonetti, obrazlažući svoje izdvojeno mišljenje od odluke sudskog vijeća da odbije zahtjev vođe srpskih radikala Vojislava Šešelja za oslobađanje, kazao je u srijedu kako smatra da postoji temelj za djelomično oslobađajuću odluku.
Raspravno vijeće u srijedu je odbilo zahtjev za oslobađanje Šešelja jer je ocijenilo, nakon što su tužioci završili svoj dio dokaznog postupka, da dokazi podupiru tvrdnje tužioca da je Šešelj poticao svoje dobrovoljačke snage na zločine u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini.

Oni su zaključili da postoji dovoljno dokaza za taj oblik odgovornosti pa nisu razmatrali postoje li temelji i za druge oblike Šešeljeve odgovornosti poput njegova sudjelovanja u planiranju zločina kroz sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu.

Antonetti je kazao kako nije saglasan s takvim pristupom te da je trebalo razmotriti i druge oblike odgovornosti.

Predsjedavajući sudija kazao je kako smatra da Šešelj nije bio član udruženog zločinačkog poduhvata predvođenog bivšim jugoslavenskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem, za što ga tereti tužilaštvo, a obrazloženja svog stajališta iznijet će u četvrtak.

"Ne slažem se s odlukom druga dva člana vijeća da nije moguće donijeti djelimično oslobađajuću presudu", rekao je Antonetti dodajući da bi bilo besmisleno da Šešelj mora iznositi protudokaze za nešto što tužilac nije dokazao.

On je pri tom podsjetio da su sudije naprimjer u predmetu protiv bivšeg jugoslavenskog predsjednika donijeli oslobađajuće odluke u odnosu na dio optužnice koji se bavi zločinima u BiH jer su zaključili da nema dovoljno dokaza.

Antonetti je kazao i kako su neki zločini iz optužnice nedovoljno dokazani, te da je sudbina nekih žrtava ostala nerazjašnjena. Također je ocijenio i da u nekim slučajevima nije jasno dokazana uzročno-posljedična veza Šešeljevih govora i kasnije počinjenih zločina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: