Haški tribunal
0

Šešelj traži da se obrati javnosti u Srbiji

FENA
Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj
Lider Srpske radikalne stranke (SRS) i haški optuženik Vojislav Šešelj zatražio je u utorak od sudskog vijeća Haškog tribunala da mu se omogući da pred lokalne izbore u opštini Odžaci, koji su zakazani za 24. januar, iz Haaga održi telefonsku konferenciju za novinare u Beogradu.

Šešelj je, u nastavku suđenja koje je bilo prekinuto u februaru prošle godine, zbog sumnje Tužilaštva da su neki svjedoci zastrašivani, u utorak rekao da mu je od kada se nalazi u pritvoru često onemogućavan kontakt s vanjskim svijetom.

"Sedam godina sam robijaš, ali sam po zakonu nevin dok se suprotno ne dokaže. Sada, prvi put poslije sedam godina, tražim od sudskog vijeća, s obzirom na to da su 24. januara lokalni izbori u Odžacima, da mi se omogući obraćanje srpskoj javnosti putem telefonske konferencije za štampu", rekao je Šešelj u sudnici Haškog tribunala.

Sudija Jean-Claude Antonetti je zatražio da se Tužilaštvo i Tajništvo suda do petka napismeno izjasne o ovom Šešeljevom prijedlogu.

Suđenje je u utorak nastavljeno saslušanjem zaštićenog svjedoka, koje je zatvoreno za javnost, javio je Tanjug.

Lider Srpske radikalne stranke optužen je za progone na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, deportaciju, ubistva, mučenja, okrutno postupanje, razaranje i pljačkanje javne i privatne imovine u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini od 1991. do 1993. godine.

Šešelj se predao 23. februara 2003. godine i narednog dana je izručen Tribunalu, pred kojim se krajem marta iste godine izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

Suđenje mu je počelo 7. novembra 2007. godine, ali je sredinom februara 2009., na zahtjev Tužilaštva, odloženo zbog sumnje da su neki svjedoci zastrašivani. Tribunal je do tada saslušao 11 svjedoka.

Preostala šestorica su, u međuvremenu, saopćila da ne žele da budu svjedoci Tužilaštva, već odbrane optuženog, pa su sudije odlučile da će njih šestoricu i još jednog svjedoka, u interesu pravde, saslušati Pretresno vijeće.