{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šešelj sutra iznosi završnu riječ

F
FENA
13.3.2012. u 10:57
0
7
Šešelj sutra iznosi završnu riječ
0
Šešelj sutra iznosi završnu riječ
Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj (58), predsjednik Srpske radikalne stranke (SRS), ne želi odgoditi završnu riječ na suđenju u Haškom tribunalu, planiranu za srijedu i četvrtak, donosi srbijanski Blic.
"Rekao je da mu zdravstveno stanje nije promijenjeno od petka, kada su mu zamijenjene elektrode u aparatu, ali da hoće održati završnu riječ. To mu je jako važno, jer to smatra kao najvažniji dio suđenja. Nadamo se da će imati snage. Do sada nikada nije bilo odugovlačenja zbog njegovog zdravstvenog stanja", izjavila je za Blic Vjerica Radeta iz SRS-a.

Nerma Jelačić, glasnogovornica Međunarodnog suda u Haagu, kaže da do sada nisu dobili nikakav nagovještaj od Šešelja da će tražiti odgodu zbog zdravstvenog stanja. Podsjeća da je Šešelj zbog zdravstvenog stanja tri puta izlazio iz pritvora Haškog tribunala, januaru, zatim u februaru, kada nije prespavao u bolnici, i sada, u petak.

Vjerica Radeta kaže da Šešelj ima 10 sati za iznošenje odbrane, iako je tražio deset dana.

"Uvjereni smo da će on to odlično odraditi. Ne želi da priča telefonom o svojoj obrani, jer ga prisluškuju", ističe Radeta.

Nadležni haški tužilac Mathias Marcussen u slučaju Šešelja zatražio je kaznu zatvora od 28 godina za lidera radikala. Također da ga suci proglase krivim po svih devet tačaka optužnice.

Šešelj je optužen za progon nesrba na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, deportaciju i prisilno premještanje, kao i za kršenje zakona i običaja ratovanja - ubistva, mučenje, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje sela ili pustošenje koje nije opravdano vojnom nuždom, uništavanje vjerskih objekata i pljačkanje javne ili privatne imovine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: