|

Šešelj poslao odgovor ICTY-ju: Više se ne vraćam u Hag

Šešelj poslao odgovor ICTY-ju: Više se ne vraćam u Hag
10
F
FENA
9.2.2017. u 12:50
136
komentara
10

dijeljenja
Šešelj poslao odgovor ICTY-ju: Više se ne vraćam u Hag Vojislav Šešelj
Lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj uputio je danas odgovor Međunarodnom sudu za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) na žalbu Tužilaštva na oslobađajuću presudu koju je taj sud izrekao 31. marta 2016. godina na suđenju Šešelju za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH.
U svom odgovoru na žalbu Tužilaštva, koji je danas objavio ICTY, Šešelj je detaljno obrazložio zašto navode Tužilaštva smatra neadekvatnim i neosnovanim, i zašto ih žalbeno vijeće ne bi trebalo usvojiti, prenosi Tanjug.

"Profesor Vojislav Šešelj nikada se neće više dobrovoljno vratiti u Haški tribunal, zato što je skoro 12 godina proveo u pritvoru i bio na raspolaganju Haškom tribunalu. Tužilaštvo nije dokazalo njegovu krivicu zato što je nema", navodi se Šešeljevom odgovoru.

Tužilaštvo je u svojoj žalbi na stotinu stranica, uz dodatne anekse žalbenom vijeću, ukazalo da je prvostepeno vijeće pod predsjedanjem sudije Jean Claude Antonetti pogrešno utvrdilo činjenično stanje jer nije zaključilo da Šešeljevi govori predstavljaju fizičko izvršenje progona, deportacije i prisilnog premještanja.

To je, kako je navelo Tužilaštvo, detaljno objašnjeno u žalbi.

Tužilaštvo smatra da prvostepeno vijeće nije donijelo ispravnu odluku, jer nije dalo valjane razloge za svoje zaključke, nije uvažilo argumente i dokaze Tužilaštva i zato jer je pogrešno cijenilo činjenično stanje utvrđeno tokom suđenja.
Prijavi grešku


Komentari (136)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...