Jean-Claude Antonetti
0

"Šešelj bi se na suđenjima trebao ugledati na Karadžića"

SRNA
Sudija Jean-Claude Antonetti
Sudija Jean-Claude Antonetti
Sudija Haškog tribunala Jean-Claude Antonetti apelovao je danas na lidera radikala Vojislava Šešelja da se u sudnici ponaša pristojno, odnosno da se ugleda na Radovana Karadžića i preminulog Slobodana Miloševića.

"Imamo posla sa vrlo pristojnim čovjekom", rekao je Antonetti, opisujući ponašanje Karadžića, nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske (RS).

On je dodao da Milošević nikada nije vikao niti podizao glas, apelujući na Šešelja da se i sam ponaša tako, kako bi se izbjegli incidenti kao što je onaj  prošle sedmice u toku ispitivanja jednog zaštićenog svjedoka. 

Najavljeni novi svjedok, koji je trebalo da bude saslušan danas, nije mogao da dođe, jer je imao hiruršku intervenciju i, prema procjeni sudije Antonettija, neće se pojaviti ni u sljedećih nekoliko nedjelja.

Šešelj je u administrativnoj raspravi rekao da se po izjavi svjedoka vidi da ga je Tužilaštvo natjeralo da lažno svjedoči i da mu je za pripreme dato mjesec dana, te da je traženo da ponovi svoje tvrdnje sa prethodnog svjedočenja. Šešelj je zatražio da Sud "tačno ustanovi o čemu se radi". 

On se usprotivio i prijedlogu da se u spis na njegovom suđenju uvrste transkripti iz drugih predmeta i intervjui svjedoka koji su saslušavani kao osumnjičeni. 

Šešelj je pozvao Tužilaštvo da se izjasni o navodima Hrvatske televizije, gdje je u emisiji "TV kalendar" od 15. januara urednik saopštio da je Željko Ražnatović Arkan krajem 90-ih godina prošlog vijeka vodio pregovore o  mogućoj  nagodbi, da bi svjedočio protiv nekog drugog, uz insinuaciju da ga je Miloševićev režim likvidirao kada je obećao saradnju tužilaštvu. 
Zastupnik optužbe Matias Marcusen izjavio je da je za njega ta informacija nova, te da ne vidi njenu relevatnost za ovaj predmet. On je rekao da Tužilaštvo nema dokumentaciju o pregovorima sa Arkanom i da ne može da otkrije da li ih je bilo u predistražnoj fazi. 

Šešelj je inistirao da "ovde defiluju očevici Arkanovih zločina, od kojih on mora da se brani", jer su navedeni u njegovoj optužnici. Za nekadašnjeg Arkanovog zamenika Borislava Pelevića Šešelj je rekao da je oslobođen svih krivičnih optužbi, zato što je bio instrument režima Zorana Đinđića. 

"Pelević je, posle mog saslušanja svedoka prošle sedmice, rekao da je bio u Zvorniku i u Bijeljini i da ja ’pakujem’ Arkanu krivicu i da gnusno lažem. Morao sam to da iznesem, jer ga nisam optuživao, samo sam hteo da se distanciram", rekao je Šešelj. 

Povodom incidenta u pritvorskoj jedinici od prošle nedjelje Šešelj je rekao da ga nije on izazvao, već da mu je naloženo da namaže ruke hemikalijom, odnosno sredstvom protiv gripa. 

Šešelj je veću rekao da se ranije među prvima vakcinisao protiv svinjskog gripa i da je tražio da opere ruke sapunom i vodom. 

"Ja tamo nisam došao iz grada, već iz suda, i nisam se ni sa kim rukovao. Mene ovde dve godine truju, jetra mi je načeta, kažu da je to zato što sam debeo, a ja nisam debeo. Nisam hteo da se mažem nikakvim hemikalijama i zato su me držali u izolaciji. Ko mene može naterati da se mažem nepoznatom hemikalijom", upitao je Šešelj. 
Nastavak suđenja Šešelju najavljen je za idući utorak, kada bi trebalo da bude saslušan svjedok pod šifrom "VS-029".