{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Serhatlić: Beogradu je potrebno najmanje još deset džamija

A
25.7.2014. u 10:45
113
100
Serhatlić: Beogradu je potrebno najmanje još deset džamija
113
Serhatlić: Beogradu je potrebno najmanje još deset džamija
Foto: Anadolija
Prema podacima Islamske zajednice u Srbiji (IZuS), u Beogradu živi oko 120 hiljada muslimana, ali u ovom gradu nema muslimanskog mezarluka (groblja) od odlaska Turaka i to je važno da se upiše, ističe na početku razgovora za Anadoliju predsjednik beogradskog Medžlisa Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) Smajo Serhatlić, upitan kako žive muslimani u tom gradu.
Serhatlić, koji je i zamjenik predsjednika Sabora IZuS, kaže da je u prijestolnici Srbije prije ratova bilo oko dvjesto hiljada muslimana.

"Od tih 120 hiljada, neka je deset posto vjernika, i nemaju gdje da klanjaju. U Bajrakli džamiju ne može da stane više od 200-300 ljudi. Ostali su prepušteni sami sebi“, ukazao je Serhatlić, podvukavši da je "živjeti u Beogradu kao musliman prilično naporno i teško“.

Rodom Bosanac iz Odžaka, a već 34 godine živi i radi u bivšoj jugoslovenskoj i sada srbijanskoj prijestolnici, hadži-Smajo Serhatlić, objašnjavajući razloge teških uvjeta za život jednog muslimanskog vjernika u Beogradu, navodi da je razlog tome što nema nikog da brine o muslimanima.

"Nema ozbiljne pomoći države. Treba makar desetak džamija ili barem jedan veliki islamski centar sa pratećim objektima“, kazao je on.

Tokom razgovora u kancelariji Medžlisa, u blizini Kelenić pijace, u prizemlju Kičevske 13, zastupnik jedne od dvije islamske zajednice koje od 2007. godine odvojeno djeluju u Srbiji, naglašava i da nije bilo ozbiljnijih problema za obične građane - muslimane od strane njihovih komšija.

Dok nam pokazuje fotografije sa sandžakim muftijom Mumaerom Zukorlićem i bivšim eisu-l ulemom IZ BiH Mustafom ef. Cerićem, podsjeća da je i devedestih, kada je i bio predsjednik SDA za Beograd, napadan od strane "arkanovaca“ i kao javna ličnost bio proganjan.

Običan narod, koji je uglavnom radnička klasa, prema njegovim riječima, ne dira niko, desi se ponekad neki manji incident.

"Veoma je lako biti musliman u Novom Pazaru, Kosovu i Bosni. Ovdje treba biti musliman. Zato nam treba pomoć svih muslimana svijeta. Prema broju vjernika, deset džamija treba“, poručio je Serhatlić i uputio apel da se pokrene akcija za izgradnju džamija u Beogradu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: