Regija
16

Sergej Lavrov u ponedjeljak dolazi u posjetu Beogradu

FENA
Sergej Lavrov (Foto: EPA)
Sergej Lavrov (Foto: EPA)
Ministar vanjskih poslova Ruske Federeacije Sergej Lavrov doputovat će u ponedjeljak u dvodnevni posjet Beogradu, a njegov se dolazak u srbijanskoj prijestolnici službeno ocjenjuje kao iznimno važan korak u razvoju odnosa dviju država, dok mediji nagađaju i o mogućnom utjecaju Rusije na predstojeće predsjedničke izbore u Srbiji.

Lavrov će se sastati s prvim potpredsjednikom vlade i šefom diplomacije Ivicom Dačićem, a nakon razgovora održat će zajednčku tiskovnu konferenciju u ponedjeljak poslijepodne.

Dačić je, najavljujući posjet Lavrova Beogradu, rekao da Rusija i Srbija nemaju otvorenih pitanja te da Kremlj pridaje veliku važnost odnosima sa Srbijom koji su "jako dobri".

"Bavit ćemo se sigurno analizom političke situacije u regiji, Europi i svijetu, ali prije svega razgovarat ćemo o našim bilateralnim odnosima", rekao je Dačić.

Ruski ministar u ponedjeljak će se odvojenon sastati i s predsjednicima države i vlade, Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem.

U utorak će sudjelovati na ministarskom sastanku Vijeća Crnomorske ekonomske inicijative kojim Srbija predsjeda, a najavljen je dolazak predstavnika ukupno 12 zemalja, te pet ministara vanjskih poslova. Uz Rusiju i Srbiju, Crnomorsku ekonomsku inicijativu čine Turska, Bugarska, Rumunjska, Moldavija, Grčka, Azarbajdžan, Armenija, Gruzija i Albanija.

U priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova, koje prenose beogradski elektronički mediji, navodi se da će tijekom posjeta ruskog šefa diplomacije "biti napravljena duboka analiza ključnih bilateralnih i međunarodnih pitanja, data ocjena provedbe ranije postignutih dogovora, te pojedinačno razmotreni koraci za daljnji razvoj suradnje".

Rusko ministarstvo navodi i da važnu ulogu u produbljivanju odnosa ima "povjerljivi politički dijalog na najvišoj razini", podsjećajući da su se Putin i Nikolić susreli u ožujku ove godine, kada je Nikolić boravio u Moskvi povodom uručivanja nagrade Međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda.

Pojedini beogradski mediji, međutim, nagađaju da će Lavrov prenijeti poruku Kremlja premijeru Vučiću da na predstojećim predsjedničkim izborima u proljeće iduće godine podrži Nikolića.

"Rusi su vrlo zainteresirani za ishod predsjedničkih izbora i svakako da im je stalo da budući predsjednik bude netko od proruskih kandidata. Naravno, pokušat će na sve načine pritisnuti da Nikolić osvoji još jedan mandat", piše beogradski list Blic pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore u Moskvi.