Regija
0

SDA Sandžaka: Nikad nećemo iznevjeriti Bošnjake

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka uz prisutvo više hiljada članova i simpatizera održala je večeras u Novom Pazaru završni predizborni skup, uoči izbora koji se održavaju 16. marta.

Na završnom skupu koji je održan na prepunom gradskom šetalištu pristalice SDA su nosile stranačke, bošnjačke i zastave Turske, kao i transparente s imenima sandžačkih mjesta.

Lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin je, ističući značaj ovih izbora, naglasio da, uprkos što nije došlo do ujedinjenja bošnjačkih partija, čvrsto vjeruje da "može da ujedini Bošnjake na jednu jedinu bošnjačku listu, koja nikada nije i neće iznevjeriti bošnjački narod".

"Dragi moji Bošnjaci, koji ste decenijama vjerovali u svoje predstavnike i što ni danas niste posustali i izgubili nadu u bolje sutra, vrijeme je da dobijemo svoj klub u parlamentu. Ja vam obećavam da su uz vašu podršku bolja vremena sigurno pred nama. Izbori su vrlo važan demokratski proces i ovoga puta tražim od vas da date legitimitet svojim višedecenijskim i proverenim predstavnicima u Skupštini Srbije da vas na najbolji i dosledan način predstavljaju i nastave realizaciju projekta za održivi razvoj nerazvijenih područja, među kojima je i Sandžak", kazao je Ugljanin i podvuka da nikad nisu iznevjerili svoj narod kojeg jedino legitimno zastupaju.

"Od građana očekujem da se ujedine i da u nedjelju izađu u što većem broju i podrže jedinu bošnjačku listu", istakao je Ugljanin.

Predsjednik SDA je posebno naglasio da je ovo jedinstvena prilika za Bošnjake da dobiju svoj poslanički klub u Skupštini Srbije.

Lider SDA Sulejman Ugljanin koji je na čelu te stranke od njenog osnivanja 1990. godine, poručio je da je vrijeme i da Bošnjaci imaju svoju "kuću" - poslanički klub.

"Od 2000. godine davali smo svim strankama cenzus da dobiju svoju kuću u Skupštini Srbije. Pravili smo svima kuću, a mi bili pod kirijom. Nećemo više da budemo kirijaši, hoćemi i mi da izgradimo svoju kuću", poručio je Ugljanin.

On je u obraćanju pristalicama SDA rekao da pozovu sve građane Sandžaka i pozvao sve građane u Srbiji da glasaju za SDA Sandžaka.

"Ove građane u Sandžaku da glasaju za sebe, a građane Srbije za SDA Sandžaka na rednom broju 10", rekao je lider SDA Sandžaka.

Zamjenik predsjednika Stranke Šemsudin Kučević je poručio da će se SDA Sandžaka i dalje zalagati za trajni mir, jedinstvo i ekonomsku budućnost naroda.

"Ovo je šansa da u Skupštini Srbije imamo svoj poslanički klub, jer jedino tako možemo da imamo veće pravo glasa i budemo odlučujući faktor, što Bošnjaci i zaslužuju. Samo ujedinjeni možemo da budemo pobjednici i vjerujem da ćemo u nedelju zajedno slaviti pobjedu", rekao je Kučević.

SDA Sandžaka na predstojeće parlamentarne izbore izlazi samostalno, sa jedinstvenom porukom za pravnu sigurnost i ekonomsku budućnost, jer je to dobitna kombinacija, poručeno je sa skupa liste koja nosi naziv Stranka demokratske akcije Sandžaka dr Sulejman Ugljanin.

Okupljenim građanima obratili su se i finkcioneri i kandidati za nardone poslanike te stranke, a skup je uz upotrebu pirotehničkih sredstava završen intoniranjem melodije "Da te nije Alija". 

Izborna tišuna u Srbiji počinje večeras u ponoć zbog vanrednih parlamentarnih izbora koji se održavaju u nedjelju 16. marta.