Posjeta Srbiji
88

Schmidt razgovarao s Brnabić: Beograd vidi kao iskrenog saradnika i prijatelja

S. Š.
Christian Schmidt sa Anom Brnabić razgovarao o susjedskim odnosima Srbije i BiH (Foto: Vlada Srbije)
Christian Schmidt sa Anom Brnabić razgovarao o susjedskim odnosima Srbije i BiH (Foto: Vlada Srbije)
Visoki predstavnik Christian Schmidt održao je više sastanaka sa visokim zvaničnicima u Beogradu te naglasio značajnu ulogu i odgovornost Srbije za političku stabilnost Zapadnog Balkana.

Predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom o značaju zajedničkih projekata u regionu za njegov napredak, kao i pronalaženju načina da se ubrza njihova implementacija.

Brnabić je podsjetila da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma, da poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i da je odlučna i otvorena za razvoj dobrosusjedskih odnosa i bilateralne saradnje, koja uključuje i saradnju sa centralnim i entitetskim vlastima.

Tokom razgovora u Vladi Srbije, predsjednica vlade je još jednom podvukla da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prethodnih godina kontinuirano slao pozitivne signale i da nastavlja sa takvom politikom, istovremeno ističući da je sigurnost, stabilnost i ekonomski razvoj u interesu cijelog regiona.

Prema njenim riječima, Srbija također nudi mnoge mogućnosti, posebno mladima, za razvoj njihovih potencijala, ulaže u savremene tehnologije i IT, ali je i veoma otvorena za izgradnju mostova sa Bosnom i Hercegovinom u svim oblastima.

[TWITTER]https://twitter.com/OHR_BiH/status/1620765100813742080[/TWITTER]

Brnabić je kazala da se raduje saradnji sa novim sazivom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Ona je ovom prilikom ponovila da je nedavno javno objavljivanje note Ambasade Srbije u Bosni i Hercegovini sa ličnim i povjerljivim podacima, koja je dovela do ugrožavanja sigurnosti štićene osobe, neprihvatljivo i suprotno diplomatskoj praksi.

Istovremeno, zahvalila je sagovorniku na nedavnom telefonskom razgovoru na ovu temu i na ukazanom razumijevanju.

Schmidt Beograd vidi kao iskrenog saradnika i partnera (Foto: Vlada Srbije)
Schmidt Beograd vidi kao iskrenog saradnika i partnera (Foto: Vlada Srbije)

Schmidt je, ocjenjujući ovakvu praksu neprihvatljivom, istakao da je u skladu sa odlukom Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira o tome obavijestio diplomatsku zajednicu u Bosni i Hercegovini.

Visoki predstavnik se složio sa premijerom da su stabilnost regiona i njegov ekonomski razvoj izuzetno važni te da Beograd vidi kao iskrenog saradnika i partnera.