Regija
48

Satirični portal naveden kao relevantan izvor u udžbeniku u Srbiji

Klix.ba
U udžbeniku za Ekonomski fakultet u Kragujevcu je kao izvor naveden srbijanski satirični portal Njuz.net, piše srbijanski portal B92.

Za one koji ne znaju, portal Njuz.net se bavi satiričnim obrađivanjem ljudi i događaja u formi vijesti, a već nekoliko puta se dogodilo da mediji "nasjednu" na "vijesti" ovog portala. Jedna od najpoznatijih vijesti Njuza je to da je srbijanski državljanin ubio ajkulu nakon što je pijan skočio na nju.

No, slučaj udžbenika je mnogo ozbiljniji, navodi pomenuti portal. Autor udžbenika Direktni marketing Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu, docent dr. Milan Kocić, kao relevantan izvor je naveo portal Njuz.net. U udžbeniku za Kocićev predmet "Direktni marketing" se u poglavlju "Uticaj društvenih mreža na produktivnost zaposlenih" na 302. strani citira dio teksta "Kompanija Facebook zabranila svojim zaposlenima korištenje Facebooka na poslu", a kao izvor se navodi Njuz.net.

U udžbeniku je Kocić naveo citat "Pored mnogih primjera, možda je sve najviše zaprepastila odluka vlasnika kompanije Facebook da, krajem 2011. godine, zabrani posjećivanje ove društvene mreže u toku radnog vremena", a zapravo se radi o izmišljenoj vijesti objavljenoj na portalu Njuz.net.

Kocić je odbio dati bilo kakav komentar.