Regija
0

Sanaderu sud odredio jednomjesečni istražni zatvor

FENA
Ivo Sanader
Ivo Sanader
Istražni sudija zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić prihvatio je večeras USKOK-ov zahtjev i odredio jednomjesečni istražni zatvor bivšem premijeru Ivi Sanaderu, koji je danas prije nego li mu je ukinut zastupnički imunitet napustio Hrvatsku.

Zatvor za bivšeg premijera i saborskog zastupnika kojemu je danas oduzet imunitet određen je zbog opasnosti od bijega i zbog utjecaja na svjedoke, rekao je Devčić koji je o zahtjevu USKOK-a odlučivao na posebnom ročištu.

Time su se stekli uvjeti za raspisivanje međunarodne potjernice, a to je stvar USKOK-a koji daje nalog i policije koja potjernicu raspisuje.

Sanadera se sumnjiči za udruživanje za počinjenje krivičnog djela te za zloupotrebu položaja i ovlasti u slučaju Fimi-media, agenciji preko koje je nezakonito "izvlačen" novca iz ministarstava i javnih poduzeća.

USKOK je protiv Sanadera donio nalog o provođenju istrage i zatražio od suda istražni zatvor nakon što je Sanaderu poslijepodne ukinut zastupnički imunitet. Od policije je USKOK zatražio da uhapsi Sanadera.

U ovim trenucima pri kraju je postupak raspisivanja međunarodne potjernice protiv bivšeg premijera Ive Sanadera, rekao je večeras u emisiji Otvoreno HTV-a glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec.

Možemo očekivati da će međunarodna tjeralica u svakom trenutku biti raspisana i da će biti obzanjena svim članicama Interpola, kazao je Borovec.