Regija
0

Sanader: Na Swobodino izvješće gledam kao potporu Hrvatskoj

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Hrvatski Premijer Ivo Sanader izjavio je u utorak kako cijeni što se u nacrtu izvješća Hannesa Swobode, izvjestitelja za Hrvatsku u Europskom parlamentu, potvrđuje napredak koji je Hrvatska ostvarila, te što su u pozitivan kontekst postavljeni i izazovi koji su još pred Hrvatskom.

"Cijenim kod Swobode što je u nacrtu svog izvješća i napredak koji smo ostvarili i izazove postavio u pozitivan kontekst", rekao je Sanader novinarima u Banskim dvorima nakon sastanka s predstavnicima braniteljskih udruga.

Swoboda je u utorak Vanjskopolitičkom odboru EP-a u svom novom izvješću o stanju pristupnih pregovora Hrvatske s EU-om pohvalio dosad postignuti napredak Hrvatske i pozvao Zagreb na dodatne napore u političkim, upravnim i gospodarskim reformama te u rješavanju otvorenih pitanja sa susjedima.

"Na Swobodino izvješće gledam kao na potporu Hrvatskoj", dodao je, najavivši da će Swoboda s izaslanstvom Vanjskopolitičkog odbora EP-a idući tjedan doći u Zagreb gdje će se raspravljati i o nacrtu izvješća o napretku Hrvatske u približavanju EU.

Sanader je rekao da je vidio i analizirao taj nacrt, da ga smatra dobrim za Hrvatsku, ali da tek treba vidjeti kakvo će izvješće u konačnici izgledati kada dođe na plenarnu sjednicu Europskog parlamenta, budući da se na njega mogu podnositi amandmani.

Upitan za komentar toga što Swoboda u nacrtu za aktiviranje ZERP-a kaže da bi, ne pronađe li Hrvatska rješenje prihvatljivo za sve strane, moglo imati ozbiljne posljedice za ritam pregovora s EU, odgovorio je kako očekuje da će se u narednim kvadrilateralnim razgovorima (Hrvatska, Italija, Slovenija i Europska komisija) "otkloniti razlozi zašto su Italija i Slovenija protiv ZERP-a".

"Ako postoji dobra volja, spreman sam odgovorno tvrditi kako je moguće naći rješenje da Hrvatska primijeni ZERP i otkloniti razloge zašto su Rim i Ljubljana protiv", rekao je Sanader.

Ponovio je da je Hrvatska, sukladno UN-ovoj Konvenciji o pravu mora, imala svako pravo proglasiti taj pojas, da su ga proglasile i Italija i Slovenija i brojne druge europske zemlje, naglasivši da Hrvatska neće pristati na ultimatume.

Odbacio je, kako je rekao, insinuacije da se ZERP ne primjenjuje, unatoč tomu što, kaže, u operativnom smislu nisu zaživjeli svi provedbeni instrumenti.

"ZERP je stupio na snagu 1. siječnja ove godine i primjenjuje se", istaknuo je Sanader, izvijestivši da bi uskoro trebao biti imenovan zapovjednik Obalne straže, budući da se oko toga usuglasio s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem.

Zamoljen za komentar austrijskih kritika na slovensko predsjedavanje Europskom unijom, nakon objave službene diplomatske bilješke o razgovorima slovenskih i američkih diplomata o priznanju Kosova, premijer je odgovorio: "S velikom pozornošću i interesom pratimo komentare iz Austrije prema slovenskom predsjedavanju i želimo Sloveniji sve najbolje u predsjedavanju Europskom unijom".

Sanader je potvrdio kako se s Mesićem dogovorio da će Josip Lućić ostati zapovjednik Glavnog stožera Oružanih snaga, te da će Gordan Čačić otići s mjesta čelnika Vojno-sigurnosne agencije, a tko će ga zamijeniti, kaže, znat će se na vrijeme.

Potvrdio je i da je imenovanje Nevena Jurice na mjesto stalnog predstavnika Hrvatske u Vijeću sigurnosti UN-a bio zajednički prijedlog njegov i predsjednika Mesića.