"Fudbal objašnjavao pričom"
0

Sahranjen Miljan Miljanić, legenda jugoslovenskog fudbala

SRNA
Miljan Miljanić
Miljan Miljanić
Legenda jugoslovenskog fudbala Miljan Miljanić sahranjen je danas u Aleji velikana na beogradskom Novom groblju.

Na prethodno održanoj komemoraciji u Velikoj sali Skupštine grada Beograda prisustvovali su predstavnici svjetskog, domaćeg i regionalnog fudbala, među kojima i delegacija BiH, koju je predvodio Ivica Osim.

   Od proslavljenog fudbalera i trenera oprostili su se, između ostalog, Emilio Butragueno i Amancio Amaro - proslavljeni fudbaleri madridskog Reala, čiji je Miljanić bio trener, predsjednik Fudbalskog saveza Rumunije i član Izvršnog komiteta UEFA Mircea Sandu.

   U ime Fudbalskog saveza Srbije od Miljanića se oprostio predsjednik Tomislav Karadžić.

   Oproštaju od Miljanića prisustvovali su Ivan Gudelj i Slaven Zambata iz Hrvatske, Dejan Savićević iz Crne Gore, kao i Dragan Džajić, Dragoslav Šekularac, Dragan Stojković - Piksi, Siniša Mihajlović, Vladimir Petrović - Pižon, Dejan Stanković, Dejan Petković.

   "To je jedini trener koji je uspio ljudima da približi fudbal pričom. On je ljudima objasnio da fudbal može da bude mnogo ljepši i jednostavniji nego što izgleda", rekao je Osim.

    U delegaciji BiH, uz Osima,  bili su i Faruk Hadžibegić, Safet Sušić, Dušan Bajević i Predrag Pašić.
   Miljanić će najviše ostati upamćen kao dobar teoretičar i predsjednik Fudbalskog saveza Jugoslavije, na čijem je čelu bio punih 20 godina - do penzionisanja 2001. godine.

   Tokom bogate karijere trenirao je Crvenu zvezdu, Real Madrid, Valenciju i u dva navrata reprezentaciju Jugoslavije. Sa Crvenom zvezdom osvojio je deset titula, sa Realom duplu krunu, a sa reprezentacijom Jugoslavije na Svjetskom prvenstvu 1974. godine zauzeo je osmo mjesto.