State department
33

SAD o isporuci "Pancira S" Srbiji: Odustati od transakcija sa Rusijom koje vode sankcijama

I. Č.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Pozivamo sve naše saveznike i partnere da odustanu od transakcija sa Rusijom koje bi mogle da dovedu do uvođenja sankcija pod Zakonom o suprostavljanju američkim protivnicima kroz sankcije (CAATSA), saopćio je State Department.

Pisani odgovor dostavljen je Glasu Amerike nakon što su zatražili od State Departmenta da prokomentariše isporuke prvog dijela ruskog protivvaždušnog raketnog sistema "Pancir S", koji je prošle subote iz Rusije stigao u Srbiju.

"U razgovoru sa visokim vladinim zvaničnicima smo više puta izrazili zabrinutost zbog toga što Srbija kupuje rusku vojnu opremu, uključujući i kupovinu sistema Pancir", naveo je portparol State Departmenta, javlja Glas Amerike.

Iz Evropske unije je prethodno saopćeno da je za napredak na putu evrointegracija "potrebno da Srbija usaglasi svoju spoljnu politiku sa spoljnom politikom Evropske unije, u skladu sa pregovaračkim okvirom”.

"Vlada Srbije je integraciju u Evropsku uniju označila kao strateški prioritet države. Očekujemo da se Srbija ponaša u skladu sa obavezama koje je preuzela", saopćio je u pisanom odgovoru Glasu Amerike Peter Stano, portparol visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbjednost EU.

Dogovor o kupovini ruskog raketnog sistema "Pancir S" Srbija i Rusija su postigle tokom zajedničke vojne vežbe "Slovensko bratstvo" održane oktobra 2019. Kako je tada saopćeno dvije strane su se usaglasile o kupovini ukupno šest sistema "Pancir S".