Milo Đukanović
0

"Sa vlasti sam otišao samovoljno"

SRNA
Milo Đukanović
Milo Đukanović
Bivši premijer Crne Gore Milo Đukanović izjavio je večeras da se sa vlasti povukao samovoljno i da nije bilo nikakvog pritiska međunarodne zajednice.

"Politički protivnici su plasirali tezu da sam pod pritiskom međunarodne zajednice napustio vlast u Crnoj Gori. Smatram da je mladim ljudima potrebno omogućiti da se uhvate u koštac sa ispunjavanjem ciljeva neophodnih za punopravno članstvo u EU i NATO", rekao je Đukanović, gostujući sinoć na Radio- televiziji Republike Srpske.

On je istakao da ostaje u politici kako bi kao predsjednik DPS-a participirao u vlasti i učestvovao u rješavanju strateških pitanja za Crnu Goru, napomenuviši da ta zemlja ima kapacitet da ispuni refrome neophodne za punopravno članstvo u EU i NATO-u.

Govoreći o odnosima sa Republikom Srpskom (RS), Đukanović je ocijenio da su veoma dobri.

"Sa Srpskom imamo odlične odnose, koje smo razvijali uvažavajući Dejtonski mirovni sporazum. Taj sporazum predstavlja faktor stabilnosti za BiH, ali i cijeli region", dodao je Đukanović.

On smatra da su odnosi Crne Gore i Srbije bolji nego što trenutno izgleda, zbog snažnih privrednih, ali i drugih veza.

"Ožiljak u našim odnosima predstavlja crnogorsko priznanje Kosova. Mi smo to uradili radi stabilnosti regiona, jer je Srbija politički davno izgubila taj prostor", pojasnio je Đukanović.
On je napomenuo da retrogradnih ideja koji se odnose na "prirodnu Albaniju", koja bi obuhvatila i Crnu Goru ima i da su zbog toga neophodne evroatlantske integracije.

Komnetarišući srpski položaj u Crnoj Gori, Đukanović je rekao da Srbi nisu diskriminisani i da svoju državu vidi kao građansku.

Đukanović je, govoreći o bivšem premijeru Hrvatske Ivi Sanaderu, istakao da su imali odličnu saradnju i da je Sanader uspješno vodio Hrvatsku.