{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


S više od 500 lađa napravili "živi" Pelješki most

9.9.2012. u 21:50
5
14
S više od 500 lađa napravili "živi" Pelješki most
5
S više od 500 lađa napravili "živi" Pelješki most
Veličanstven prizor u Neretvanskom kanalu danas. Tačno u deset sati jutros spojene su Komarna i Brijesta te povezan hrvatski sjever i jug najdužim živućim mostom na svijetu, barkama, brodicama i lađama punim ljudi, piše Jutarnji.hr.
Živi Pelješki most izgradilo je sa petstotinjak brodica nekoliko hiljada stanovnika hrvatskog juga, predvođenih neretvanskim lađarima i braniteljskim udruženjima.

Podršku su im, po riječima organizatora dale sve političke stranke u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Ipak na moru su samo viđeni HDZ-ovci, prenosi Jutarnji.

Svojevrsni politički performans u Neretvanskom kanalu i nikada viđen prizor u svijetu, lađe jedna uz drugu poredane u dužini od 2,5 kilometara, koliko je dužina mosta za Pelješac. Dekor odaje jedinstvo Neretve, Pelješca, Dubrovnika, Korčule. "Ne damo škoje - hoćemo most", poručeno je sa nekoliko transparenata na brodovima.

Prilikom ovog performansa sa razglasa su se orile domoljubne pjesme, prednjačile su one Thompsonove, a puštena je i "Moja domovina".

Okupljeni u Neretvanskom kanalu pod sloganom "Bilo naroda-gradimo most" jedinstveni su da se Pelješki most mora nastaviti graditi.

"Oni koji su protiv izgradnje Pelješkog mosta, protiv su cjelovitosti Hrvatske. Tako je odlučio narod jer je hrvatski suverenitet neupitna svetinja. Budući da je projekt mosta završen, napravljene su sve potrebite studije pronašlo se i financijsko riješenje", poručeno je hrvatskoj javnosti iz Neretvanskog kanala.

Most će se prodavati na centimetre. Svaki centimetar osam hiljada kuna, navodi Jutarnji. Učesnici današnjeg performansa su uvjereni da sa prodajom neće biti nikakvih problema jer se već javljaju hrvatski državljani iz zemlje i inozemstva, koji su zainteresirani za kupovinu i po više centimetara. Njihova će imena biti upisana na brončanoj ploči, koja će se postaviti na most.

Ipak sa skupa je upućena i politička poruka aktualnoj hrvatskoj vladi.

"Najoštrije protestujemo protiv izjava visokih državnih dužnosnika o prepuštanju hrvatskog teritorija BiH, jer bi to zauvijek onemogućilo spajanje i povezivanje hrvatskog juga a time i onemogućilo gradnju mosta. S toga najozbiljnije upozoravamo vladu i Sabor, koji najavljuju da će uskoro napraviti grubi presedan odricanjem dijela teritorija RH, što je suprotno Međunarodnom pravu i Ustavu RH a po članku 132. Kaznenog zakona predstavlja čin veleizdaje, za koji je predviđena kazna zatvora do 40 godina", poručeno je iz Komarne, nakon spajanja lađa i brodica u most.

"Zadovoljan sam odazivom. Most gradimo i most smo izgradili", kratko je kazao predsjednik udruženja Zavijet, Mladen-Braco Milošević, jedan od organizatora skupa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: