|

Ruskog obavještajca žele za izvjestioca Vijeća Evrope za Kosovo, podržala ga i Pejčinović-Burić

Ruskog obavještajca žele za izvjestioca Vijeća Evrope za Kosovo, podržala ga i Pejčinović-Burić
3
M. N.
12.11.2019. u 20:22
36
komentara
3

dijeljenja
Ruskog obavještajca žele za izvjestioca Vijeća Evrope za Kosovo, podržala ga i Pejčinović-Burić Foto: Vestnik Kavkaza
Vijeće Evrope izabrat će 15. novembra novog izvjestioca za Kosovo. Jedan od kandidata je Aleksej Kondratjev koji je prema informacijama sigurnosnih agencija Kosova dio vojne obavještajne agencije Rusije poznate kao GRU i koji je bio u toj zemlji u okviru KFOR-a 2001. godine.
Kako piše RTK, sumnja se da je on bio uključen u skandal koji je okončao povrijeđivanjem albanskih građana Kosova, a koji se dogodio u ranim jutarnjim satima 4. septembra 2001. godine u noćnom baru u Prištini. Kondratjev je navodno pokušao silom oteti uposlenicu tog bara.

Izbila je i tučnjava, a jedan od zaštitara ga je povrijedio, kazao je visoki zvaničnik iz obavještajnih institucija Kosova.

U svojoj biografiji Aleksej navodi kako bio dio vojne obavještajne službe Ruske Federacije GRU te da je tada služio kao član KFOR-a. Navodi se i to da je bio ranjen na Kosovu, ali nije spomenuo uvjete pod kojim se to dogodilo.

Nakon ranjavanja poslan je odmah nazad u Rusiju gdje je nastavio studije na vojnoj akademiji.

Lokalni mediji na Kosovu, ali i međunarodni, pisali su o slučaju ranjavanja člana ruske vojske u KFOR-u. U izvještaju su naveli kako su trojica vojnika koja nisu bila na dužnosti, obučena u civilnu odjeću, bez oružja u vrijeme incidenta, bila u noćnom baru te da je najmanje jedan od njih prebačen u bolnicu zbog povreda dok su još četiri građana Kosova povrijeđena.

Svjedoci su kazali kako je tučnjava izbila oko četiri sata ujutro i da su Rusi pijani počeli udarati zaštitare te da je jedan od njih povrijeđen. Slučaj je okončan tek ove godine.

Kosovski mediji pisali su tokom ove sedmice kako je Aleksej Kondratjev na visokom položaju u ruskim institucijama te da je jedna od potvrda ta da se susreo sa sirijskim predsjednikom Bashar Al-Assadom. RTK je prije nekoliko dana objavila i snimak o Kondratjevim neprijateljskim aktivnostima prema Kosovu i Albancima.

Prema navodima RTK on ima podršku Srbije, ali i generalne sekretarke Vijeća Evrope iz Hrvatske Marije Pejčinović-Burić.

Ministarstvo vanjskih poslova Kosova poručilo je kako Kondratjev nije prihvatljiv kao kandidat za izvjestioca Vijeća Evrope za Kosovo zbog ruskog stava i njegove opstruktivnih ciljeva prema nezavisnosti Kosova.
Prijavi grešku


Komentari (36)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...