Planiran izvoz u region
37

Ruski institut odobrio pola miliona Sputnika V koji je proizveden u Srbiji

N. V.
Foto: RSE
Foto: RSE
Institut Gamaleya je odobrio upotrebu 550.00 vakcina Sputnik V koje su proizvedene u beogradskom institutu Torlak, a riječ je o prvim proizvedenim dozama ove vakcine u Evropi.

Ovu informaciju je za Radioteleviziju Srbije potvrdio resorni ministar Nenad Popović. On je gostujući u Jutarnjem dnevniku naveo da je kontrolisano 18 parametara koji su pokazali izvrstan rezultat te je naglasio da su vakcine potpuno istog kvaliteta kao i vakcine koje su proizvedene u Rusiji.

Kako kaže Popović, vakcine su sada spremne za upotrebu: "Imamo 550.000 vakcina - 275.000 vakcina komponente 1 i i 275.000 vakcina komponenta 2, spremnih za upotrebu ovde u Srbiji s oznakom proizvedeno u Srbiji".

Izvoz vakcina još uvijek nije dogovoren, a o tome će odlučivati Vlada Srbije i predsjednik Aleksandar Vučić.

"Mi treba da usaglasimo sa našim ruskim partnerima u koje zemlje ćemo izvoziti. Treba da dobijemo od njih odobrenje za izvoz da se ne bi desilo da i jedni i drugi izvozimo na ista tržišta. Ali siguran sam da će za Republiku Srpsku, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu, za naše komšije sigurno biti ovih vakcina u dovoljnim količinama", navodi Popović.

Do kraja godine planirana je proizvodnja četiri miliona doza ove vakcine.