Predizborni potez
16

Richard Grenell razočaran što američki mediji sporazum Srbije i Kosova nisu doživjeli historijskim

S. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nekoliko puta najavljivani pa odgađani "historijski sastanak" političkih predstavnika Srbije i Kosova, a koji je održan prije nekoliko dana u Washingtonu rezultirao je određenom vrstom ekonomskog sporazuma potpisanog pred Trumpom, očito nije doživljen kao historijski.

U suprotnosti je to s očekivanjima prvog čovjeka Donalda Trumpa na Balkanu Richarda Grenella koji je glavni posrednik SAD-a u pregovorima Srbije i Kosova. Uoči sastanka su, istina, postojale određene informacije da će se na stolu naći i odredba o međusobnom priznanju tih država. Ipak, sve je okončano pokušajem američkih ubiranja poena i predstavljanjem vanjskog uspjeha uoči američkih predsjedničkih izbora.

Određena vrsta uspjeha na relaciji Srbija - Kosovo bila je neophodna Trumpovoj administraciji. Ipak, evidentno je da politička javnost taj sporazum i potpisane dokumente u Washingtonu nije doživjela historijskim.

Zbog toga se požalio i Grenell na Twitteru kazavši da ne može pronaći nijedan američki izvještaj u medijima koji je sporazum Srbije i Kosova predstavio kao historijski.

A sporazum je prije svega ekonomske prirode, nešto o čemu su te dvije države i ranije pregovarale i radile.

Ipak, sjenu na sporazum bacaju detalji koji se odnose na Izrael. Potpuno neočekivano u ekonomskom sporazumu ubačene su i tačke da će se Kosovo i Izrael međusobno priznati, a da će Srbija također svoju ambasadu iz Tel Aviva premjestiti u Jerusalem.

Taj detalj jasno pokazuje namjeru da se sporazum predstavi što više kao uspjeh američke vanjske politike u kontekstu predstojećih predsjedničkih izbora.

Bivši glasnogovornik Bijele kuće iz vremena Billa Clintona Joe Lockhart oglasio se ovim povodom i poručio Grenellu da sporazum nije doživljen kao historijski, jer tako nije ni predstavljen i jer im javnost ne vjeruje.

Grenell je odgovorio da je Lockhart ljut što su se Srbija i Kosovo dogovorili o normalizaciji ekonomskih odnosa.

"Oni jasno žele kontinuirani sukob. Zašto ih je Washington toliko dugo ignorirao? Trumpova administracija i dalje će Srbiju i Kosovo stavljati kao glavni prioritet", kazao je Grenell.