Potpisana tri sporazuma
68

Rezultat Berlinskog procesa: Omogućeno da se građani u regionu kreću samo sa ličnim kartama

N. V.
Foto: Vijeće ministara BiH
Foto: Vijeće ministara BiH
Lideri zapadnobalkanske šestorke danas su na Samitu Berlinskog procesa potpisali tri sporazuma o mobilnosti kojima se omogućava putovanje uz ličnu kartu u regionu, međusobno priznavanje fakultetskih diploma i stručne spreme.

Sporazume su u prisustvu njemačkog kancelara Olafa Scholza, predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen i sekretarke Vijeća za regionalnu saradnju Majlinde Bregu potpisali predsjednik Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, premijerka Srbije Ana Brnabić, premijeri Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski, Crne Gore Dritan Abazović, Albanije Edi Rama i premijer Kosova Albin Kurti.

Da bi dogovoreno bilo moguće realizovati, sporazumi moraju biti potvrđeni i u Predsjedništvu BiH, a zatim u državnom parlamentu.

Sporazumom o slobodi kretanja i boravka građana, odnosno o uzajamnom priznavanju ličnih karata pojednostavljuje prelazak granica stanovnika Zapadnog Balkana s obzirom na to da je dovoljno posjedovanje lične karte. Osim toga, sporazumom se predviđa i pojednostavljivanje administrativnih postupaka za ulazak, tranzit i kratki boravak stanovnika Zapadnog Balkana.

Sporazumom o priznavanju akademskih kvalifikacija reguliše se međusobno priznavanje fakultetskih diploma uključujući i pristup građana tržištu rada u svim državama potpisnicama. Za početak će sporazum biti primjenjivan na državne univerzitete, a zatim će biti prošireno i na privatne. Za cilj će imati omogućavanje bolje cirkulacije mladih u regionu.

Sporazum o međusobnom priznanju profesionalnih kvalifikacija za ljekare, stomatologe i arhitekte predviđa automatsko priznavanje profesionalnih kvalifikacija za odabrane profesije, koje nedostaju na tržištu rada. Ovim sporazumom se uspostavlja jedinstvena primjena pravila i stvara osnova za mobilnost profesionalaca širom regiona.

Berlinski proces uspostavljen je 2014. godine kao platforma za sve države Zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija) za ubrzanje približavanja EU i jačanje regionalne integracije i saradnje što je ključno za ekonomski rast i mir na Zapadnom Balkanu.