Predsjednica Skupštine Srbije
0

Rezolucija o Srebrenici do marta

SRNA
Predsjednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je da očekuje da će skupštinska rezolucija o Srebrenici biti usvojena u narednih dvadesetak dana, najkasnije u prvim danima marta.

Ona je navela da još nema poslaničke inicijative za zakazivanje vanredne sjednice o skupštinskoj rezoluciji o Srebrenici, ali da da poslaničke grupe aktivno rade na tekstu rezolucije.

Dejanovićeva je rekla da za usaglašavanja teksta rezolucije problem nije terminologija, uprkos razlikama među strankama o tome kako okarakterisati masakr u Srebrenici - kao "težak zločin" ili "genocid".

"Očigledno je da nije bilo realno da se za tako kratko vreme nađe u parlamentu. Ovo je mesec u kom se obavljaju konsultacije kako bi za nju glasala što šira grupa poslanika. Istraživanja su pokazala da 67 odsto građana osuđuje zločin u Srebrenici i naša je obaveza, između ostalog i prema njima, da usvojimo takvu rezoluciju", rekla je Dejanovićeva.

Predsjednica Skupštine je istakla da joj nije poznato da Demokratska stranka insistira na terminu "genocid" za zločin u Srebrenici. 

"Oni su najbrojnija poslanička grupa i njihov zadatak je da u dogovoru sa ostalim poslaničkim grupama dođu do jedinstvenog teksta", rekla je Dejanovićeva.  

Predsjednica Skupštine Srbije navela je da njena poslanička grupa, koju čine Socijalistička partija Srbije, Partija ujedinjenih penzionera Srbije i Jedinstvena Srbija, za sada ima stav da je "zločin" sasvim zadovoljavajući termin za Srebrenicu, a da će ona glasati kako odluči njena poslanička grupa.