Regija
1

Repentin: Srbija sljedeća u EU

FENA
Thierry Repentin
Thierry Repentin
Francuska želi da Srbija bude prva sljedeća zemlja koja će ući u Evropsku uniju, izjavio je francuski ministar zadužen za evropske poslove Thierry Repentin, a premijer Srbije Ivica Dačić izrazio je uverenje da će dve zemlje nastaviti da unapređuju već dobre bilateralne odnose.

"Kao francuski delegirani ministar za evropske poslove želim da poručim da je želja Francuske da Srbija postane 29. članica EU", rekao je Repentin na zajedničkoj konferenciji za medije sa premijerom Dačićem u Vladi Srbije, prenosi Tanjug.

Dačić i Repentin su se složili da Beograd i Pariz imaju izuzetno dobre političke odnose, izrazivši želju da ti odnosi nastave još više da se produbljuju, kao i da dvije zemlje unaprijede saradnju u oblasti privrede, odbrane, pravosuđa, policije, kulture...

"Postoji opšta saglasnost da moramo učiniti sve da ponovo uspostavimo odnose na način koji odgovara tradicionalnom prijateljstvu Srbije i Francuske", ocijenio je Dačić.

"Smatramo da Francuska treba da bude više prisutna ovde i radujemo se povratku Francuske u Srbiju", dodao je premijer.

Repentin je rekao da je, poslije ovogodišnjih sastanaka najviših zvaničnika dvije zemlje, predsjednik Francuske Francois Hollande odlučio da imenuje specijalnog predstavnika za Balkan Alaina Richarda koji će posebno biti zadužen za jačanje odnosa sa Srbijom, prvenstveno u oblasti privrede.

On je poručio i da će Francuska nastaviti da podržava Srbiju na njenom evropskom putu i ponudio svu moguću pomoć Francuske u oblasti jačanja vladavine prava.

Repentin je naglasio da Srbija mora da nastavi sa sprovođenjem unutrašnjih reformi, na političkom i ekonomskom, ali i institucionalnom planu.