Titovo počivalište
99

Rekonstrukcija Kuće cvijeća u Beogradu: Srušena kapija kroz koju je prošlo 20 miliona ljudi

Klix.ba
Foto: Blic.rs
Foto: Blic.rs
Slika bagera i potpuno porušenog ulaza u Kuću cvijeća na Dedinju, kroz koji je prethodnih decenija prošlo skoro 20 miliona ljudi, uzbudila je Beograđane koji žive u tom kraju glavnog grada, piše Blic.rs.

Gradilište, radnici, mašine i razrušen ulazni dio do mjesta vječnog počinka doživotnog predsjednika Jugoslavije, već nekoliko dana su slika koja dočekuje posjetioce u sklopu Muzeja historije Jugoslavije. Radovi na rekonstrukciji ulaznog objekta u Kuću cvijeća započeti su u ponedjeljak, a detalji projekta još uvijek nisu poznati.

Prije manje od godinu, srbijanski ministar turizma, trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić je u sklopu drugih projekata najavio i rekonstrukciju Kuće cvijeća, ali posljednjih mjeseci ovi radovi nisu spominjani, niti je bilo opširnijih detalja o tome šta će sve obuhvatati.

Iz Muzeja historije Jugoslavije kratko je jučer rečeno da je ovo tek započeta rekonstrukcija, a više informacija redakciji će biti dostavljeno danas.

Slobodno se može reći da su kroz vrata koja upravo doživljavaju "veliko spremanje" svi Titovi Jugoslaveni obišli njegov i grob njegove supruge Jovanke. Zabilježeno je da je u Kući cvijeća od 1980. do 2012. godine bilo više od 17 miliona ljudi. Na datume obilježavanja Maršalovog rođendana i smrti, 4. i 25. maja, Kuću cveća posjeti i blizu 2.000 posjetilaca. Broj je tokom proteklih godina zasigurno porastao, a nije daleko od dvadesetak miliona, koliko je ljudi za vrijeme Maršala bilo u nekadašnjoj SFR Jugoslaviji.

Kuća cvijeća je sagrađena 1975. godine, kao zimska bašta za potrebe Josipa Broza, i tada je nazivana Cvjećara. Kako je u njoj provodio dosta vremena, Tito je izrazio želju da u njoj bude i sahranjen pa je 1980. preuređena u njegovo vječno počivalište.