{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Reality program podijelio struku i politiku u Srbiji: Jedni bi cenzuru, drugi ne

23.9.2018. u 17:48
5
28
Reality program podijelio struku i politiku u Srbiji: Jedni bi cenzuru, drugi ne
5
Reality program podijelio struku i politiku u Srbiji: Jedni bi cenzuru, drugi ne
Ilustracija: Shutterstock
Reality programi se ne zabranjuju nigdje, pa neće ni u Srbiji, saopćila je članica Savjeta Regulatornog tijela za elektronske medije (REM) Srbije Olivera Zekić.
Ona je napomenula da evropska i svaka druga medijska regulativa koja počiva na demokratskim vrijednostima apriori zabranjuje kontrolu programa, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"To suštinski znači cenzuru", navodi Olivera Zekić nakon što se ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević javno usprotivio emitovanju reality programa na kanalima sa nacionalnom frekvencijom i bez propisivanja naknade za to.

Nema šanse da bilo šta slično uradimo i zato što u REM-u ne sjede ljudi koji se, kada čuju riječ 'mediji', hvataju za pištolje. Nema među nama nikoga ni ko halucinira da mu je posao da 'brani' medijski prostor, što je dobro, pošto se ta vrsta ambicije obično završi zabranom svega što se nekome, iz bilo kog razloga, ne sviđa. Počne, ambiciozni branitelj, sa rijalitijima, završi sa Dnevnikom", kaže Zekić u saopćenju.

Ministar Vukosavljević je ranije izjavio da bi trebalo ograničiti emitovanje reality programa na televizijama sa nacionalnom pokrivenošću.

"To je državni resurs i apsurdno je tu emitovati program koji duhovno i mentalno uništavaju jedan narod. Reality programi su sramota za medijsku scenu. Volio bih da Ministarstvo kulture i informisanja dobije ingerencije da utječe na emitovanje reality programa, ali to trenutno nije slučaj", rekao je Vukosavljević.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: