Regija
2

Razotkrivena makedonska grupa koja je krivotvorila dokumente za cijelu Evropu

Anadolija
Gordana Yankulovska (Foto: Anadolija)
Gordana Yankulovska (Foto: Anadolija)
U okviru akcije "Orion" združene snage makedonske i njemačke policije uspješno su okončali posljednju etapu razotkrivanja kriminalne grupe koja se bavila krivotvorenjem ličnih dokumenata.

Ministrica unutrašnjih poslova Makedonije, Gordana Yankulovska, kazala je kako su policije dviju zemalja uspjele razotkriti kriminalnu grupa za koju se dugo vremena sumnjalo da radi krivotvorene pasoše, strane pasoše, lične karte, vozačke dozvole te druge dokumente.  

Kriminalna organizacija koja broji 13 osoba između 25 i 33 godine u Makedoniji je pravila krivotvorene dokumente za klijente iz zapadne Evrope, a koje je pronalazila druga grupa koja broji pet ljudi. Krivotvoreni dokumenti su, po nalogu jedne turističke agencije, brzom poštom prebacivani u Njemačku odakle su distibuirani dalje. 

U pretresu nekoliko stanova i pomenute turističke agencije makedonska je policija zaplijenila 48 italijanskih, holandskih, belgijskih, bugarskih, grčkih, slovenskih i finskih pasoša, ličnih karata, vozačkih dozvola i drugih dokumenata. Policija je također zaplijenila kompjutersku opremu, pare kao i neke bankovne naloge.

Krivotvoreni lični dokumenti u Makedoniji su koštali od 800 do 1.000 eura, a u Njemačkoj su prodavani po znatno većoj cijeni.  Yankulovska je kazala kako je pet osoba privedeno, a da su ostali u bijegu te da se za njima traga.