Direktni pregovori
3

Razni načini nabavke: Crna Gora sa Poljskom dogovorila isporuku viška vakcina

V. K.
Ministrica zdravlja najavila dolazak vakcina iz Poljske (Foto:Facebook)
Ministrica zdravlja najavila dolazak vakcina iz Poljske (Foto:Facebook)
Na današnjoj press konferenciji Kriznog štaba Crne Gore, ministrica zdravstva Jelena Borovnić-Bojović, govorila je o datumu isporuke i nabavci vakcina za stanovništvo Crne Gore.
Pored toga što se na press konferenciji govorilo o korekciji epidemioloških mjera u Crnoj Gori, i otvaranju novih laboratorija za testiranje, ministrica zdravstva je govorila i o nabavci vakcina za Crnu Goru koje bi trebale stići krajem januara i početkom februara.

"U stalnoj smo komunikaciji sa Evropskom unijom. Potrudićemo se da Crna Gora bude u prvoj grupi zemalja Zapadnog Balkana koja će dobiti pomoć EU", rekla je ministrica.

Pored zvaničnog evropskog sistema pomoći, ministrica Borovnić-Bojović rekla je kako je Crna Gora dogovorila direktnu saradnju sa Poljskom o isporuci vakcina.

"Poljska je uputila zahtjev o tome da se Crna Gora izjasni da li je zainteresovana da preuzme određeni dio vakcina koji će njima predstavljati višak. U decembru, ispred Vlade Crne Gore, i ministra vanjskih poslova, te ministarstva zdravstva, odgovorili smo Poljskoj i dogovorili saradnju. Čim vakcine budu dostupne u Poljskoj, one će biti proslijeđene stanovništvu Crne Gore", rekla je Borovnić-Bojović te istakla sa kojim proizvođačima Crna Gora još pregovara.

"Mi želimo da u Crnu Goru prvo dođu vakcine sa evropskim certifikatom. Dogovaramo odnose sa AstraZenecom, a direktno pregovaramo sa Pfizerom. Također, dio smo COVAX inicijative. Pored evropskih, u pregovorima smo sa kineskim i ruskim proizvođačima vakcina", rekla je medijima ministrica zdravlja Crne Gore.