Regionalna akcija
8

Razbijena kriminalna grupa koja je krijumčarila migrante sa Balkana prema EU

M. A.
Foto: Policijska uprava Koper
Foto: Policijska uprava Koper
Rezultati višemjesečne međunarodne kriminalističke istrage predstavljeni su danas u policijskoj stanici u Kopru gdje su istražitelji razbili zločinačku organizaciju koja je s jugoistoka Balkana krijumčarila ljude u Sloveniju, a potom u Italiju.

Policajci su uhapsili deset osumnjičenih iz Slovenije, Hrvatske i Srbije za krijumčarenje migranata, a državnu granicu je uz pomoć uhapšenih pokušalo preći najmanje 150 ljudi, pišu slovenski mediji.

U međunarodnoj kriminalističkoj istrazi koju je koordinirao Europol učestvovali su predstavnici slovenske, hrvatske, italijanske i bh. policije.

Šef sektora kriminalističke policije Policijske uprave Koper Dean Jurić objasnio je da su nadgledali organiziranu kriminalnu grupu koja se bavila krijumčarenjem izbjeglica iz balkanskih zemalja širom Slovenije i šire u druge zemlje Evropske unije, posebno u Italiju, sve od aprila do oktobra.

Savjetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hoffman je na konferenciji za medije u Kopru potvrdio da je razbijena izuzetno organizovana kriminalna grupa kojoj je cilj bio da ih iz BiH prebace na teritoriju EU. Pet od šest osoba je uhapšeno, s obzirom da jedna osoba trenutno van BiH.

"Uspjeli su prokrijumčariti 315 osoba, a za svakog su naplatili po hiljadu eura, prije nego su uhapšeni", dodao je savjetnik direktora Granične policije BiH.

Spomenutu zločinačku organizaciju u Sloveniji sačinjavalo je još pet državljana Srbije, četiri državljanina Slovenije i jedan državljanin Hrvatske, koji su imali dobro definirane i podijeljene uloge.

Istražitelji su utvrdili da je organizator bio 28-godišnji stanovnik Pirana, a njemu su pomagali odbjegli vodiči i prijevoznici koji su vršili transport stranaca sa slovensko-hrvatske granice u Italiju.

Prema Jurićevim riječima, kriminalisti su u Portorožu prošle srijede proveli dvije kućne istrage. Uhapsili su troje osumnjičenih koji su do tada još bili na slobodi te su ovom prilikom zaplijenili manju količinu droge i jedan pištolj.

Oni su prikupili dovoljno dokaza za podnošenje krivičnih prijava za najmanje 24 krivična djela koja uključuju prelaske državne granice te jedno krivično djelo trgovine drogom i nedozvoljenog posjedovanja oružja.

Ilegalni prelasci granice, kako je rekao, dogodili su se na području Jelsana, doline Dragonje i Babinog Polja. Prijevoznici su u bijegu skrivali migrante u dijelovima vozila, a neki od pomagača su ih prijavili policiji. Da bi zaustavila vozila krijumčara, policija je pribjegavala i sredstvima prisilnog zaustavljanja.

Istražitelji procjenjuju da je najmanje 150 stranaca, većinom državljana Sirije, Iraka, Irana, Eritreje i Afganistana, nezakonito prešlo ili pokušao ilegalno preći slovensko-hrvatsku granicu preko spomenute zločinačke organizacije.

"Krijumčarima je plaćeno između 1.500 i 3.000 eura po osobi, što znači da je kriminalna organizacija mogla steći nelegalnu korist u iznosu od 450.000 eura", pojasnio je Jurić.

Prema njegovim riječima, istražni sudija je za deset osumnjičenih odredio šest mjera kazne zatvora i jednu mjeru kućnog pritvora. Protiv dvojice osumnjičenih su podignute optužnice, dok se protiv jednog od osumnjičenih, državljanina Srbije, još uvijek traga.