Uhapšeno više osoba
22

Razbijena kriminalna grupa: Automobile ukradene u EU prepravljali i prodavali u Srbiji

B. H.
Foto: MUP Srbije
Foto: MUP Srbije
Policija u Srbiji je uhapsila sedam osoba na području Kraljeva i Loznice, a tragaju za još jednim osumnjičenim, zbog sumnje da su kao dio organizovane kriminalne grupe izvršili više krivičnih djela, uključujući prevaru, pranje novca, falsifikovanje i prikrivanje, u nekoliko zemalja Evropske unije.

U okviru policijske akcije, zaplijenjeni su luksuzni automobili, kamperi i kombiji. Osobe koje su uhapšene se terete da su krali vozila na teritoriji zemalja Evropske unije, zatim ih dovozili u Srbiju, gdje su ih modifikovali u posebnim garažama i radionicama, nakon čega su ih prodavali i ostvarivali značajan finansijski dobitak, saopćili su iz MUP-a Srbije.

Tokom pretrage stanova i radionica osumnjičenih osoba, otkriveno je i konfiskovano nekoliko desetina hiljada eura i značajne sume dinara, ilegalno posjedovano oružje i municija, kao i velika količina auto-dijelova.

Također, pronađeni su uređaji za elektronsko modifikovanje identifikacionih brojeva na šasijama i motorima, kao i većina falsifikovanih dokumenata i lažnih registarskih tablica.

Uz policijsko zadržavanje do 24 sata uhapšenima slijede krivične prijave i privođenje pred tužitelje.