{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ravnogorski četnici bi mogli tražiti pravdu u Strazburu

S
2.10.2012. u 09:01
0
55
Ravnogorski četnici bi mogli tražiti pravdu u Strazburu
0
Ravnogorski četnici bi mogli tražiti pravdu u Strazburu
Foto: Arhiv/Klix.ba
Republička asocijacija za njegovanje tekovina ravnogorskog pokreta razmatra mogućnost žalbe pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu zbog odluke Ustavnog suda Srbije da ocijeni neustavnom uredbu Vlade, prema kojoj su ravnogorci tretirani kao učesnici Narodnooslobodilačkog rata.
Prema ovoj odluci Ustavnog suda, članovima Ravnogorskog četničkog pokreta uskraćena je zdravstvena zaštita, pravo na borački dodatak, ličnu invalidninu, dodatak za njegu i pomoć, ortopedski dodatak, pravo na banjsko i klimatsko liječenje o trošku države te pravo na ortopedska i druga pomagala.

Međutim, oni i dalje imaju pravo na penziju i profesionalnu rehabilitaciju, piše beogradski dnevnik Danas.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti podnio je Savez udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR), čiji predsjednik Miodrag Zečević ističe da je ovo samo prva faza i da je SUBNOR već tražio ocjenu ustavnosti i Zakona o rehabilitaciji.

Ako bi Ustavni sud osporio ovaj zakon, pravna posljedica bilo bi poništavanje mnoštva presuda koje su u međuvremenu donesene.

Od 2.012 presuda o rehabilitaciji bar pola se odnosi upravo na nekadašnje neprijatelje partizana, pišu Večernje novosti.

List navodi da se u posljednjih osam godina, otkad je usvojen zakon kojim se izjednačavaju četnici i partizani, Ministarstvu rada i socijalne politike Srbije obratilo 3.000 ravnogoraca tražeći da im se prizna borački status.

Njih 700 je odmah odbijeno, dok su ostali bili "na čekanju" do danas.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: