Zadar
0

Ratni veteran se isjekao staklom zbog presude Gotovini

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Zadarski ratni veteran razbio je izlog i sjekao se staklom zbog osuđujuće presude Haškog tribunala hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, dok su okupljeni na Trgu bana Jelačića u Zagrebu plakali i psovali.

U centru Zadra, u glavnoj gradskoj ulici Kalelargi, nedugo nakon izricanja presude veteran je u bijesu zbog presude razbio izlog na jednoj od brojnih radnji. Dohvatio je komad stakla kojim se izrezao po licu i po tijelu, nakon čega je, obliven krvlju, zasjeo na pločnik. Pozvani su policajci koji su ga vrlo brzo odveli s mjesta događaja, javljaju hrvatski mediji.

Više hiljada ljudi na Trgu Bana Jelačića u Zagrebu dočekalo je s nevjericom i povicima nezadovoljstva presudu Gotovini.

Neki od onih koji su od jutra čekali izricanje presude generalima zbog ratnih zločina protiv srpskog stanovništva u operaciji ''Oluja'' avgusta 1995. godine rasplakali su se na vijest o dugoj kazni zatvora za Gotovinu i Markača, dok su drugi glasno psovali.

Direktni prenos na Trgu bana Jelačića bio je u jednom trenutku prekinut zbog "srpskog" prevoda s Nove TV koji je do tada puštan.

Nakon tri godine suđenja, Haški tribunal osudio je hrvatskog generala Antu Gotovinu na 24 godine zatvora, a generala Mladena Markača na 18 godina, dok je Ivan Čermak oslobođen optužnice za zločine nad Srbima u Krajini počinjene u toku i poslije akcije "Oluja" 1995. godine.