{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rat u albanskom kraljevstvu droge: Narko-mafija policiju gađa minobacačima

20.6.2014. u 15:00
80
96
Rat u albanskom kraljevstvu droge: Narko-mafija policiju gađa minobacačima
80
Više od 10 tona marihuane zaplijenjeno je i potom uništeno u mjestu Lazaret u Albaniji, gdje već tri dana traje opsežna policijska akcija u kojoj učestvuje oko 800 policajaca. Oni su u ponedjeljak krenuli u akciju u “kraljevstvo marihuane”, kako nazivaju mjesto Lazaret, udaljeno nešto vise od 200 kilometara od Tirane, prenio je portal Blic.rs.
Dodatne snage policije upućene su u Lazaret jučer, dan pošto su osumnjičeni za uzgajanje marihuane tokom racije napali policajce bombama i vatrom iz minobacača i mitraljeza.

Policija je ranije navela da je uhapšeno šest osoba zbog učešća u sukobima i zbog napada na jednu televizijsku ekipu.

Lazaret, u kojem živi oko 2.200 ljudi, najveći je centar za proizvodnju kanabisa. Vjeruje se da bande iz Lazareta godišnje proizvedu 900 tona kanabisa, vrijednog 4,5 milijardi eura, što je iznos koji odgovara polovini bruto društvenog proizvoda ove zemlje.

Proteklih sedmica albanske vlasti pokrenule su sveobuhvatnu operaciju u cilju iskorjenjivanja proizvodnje kanabisa.

Kako je saopšteno, policija je u ponedjeljak preuzela kontrolu nad Lazaretom poslije razmjene vatre sa gotovo 30 naoružanih muškaraca koji su se sakrili u četverospratnoj zgradi.

Prema rječima portparola policije Laure Totraku, kriminalci su iz sela pobjegli u okolne planine. Uprkos tome, i tri sata kasnije, u selu se mogla čuti sporadična pucnjava.

Ministar unutrašnjih poslova Albanije Saimir Tahiri tražio je od kriminalaca da odbace oružje i da se predaju. Policija je uništila oko 10.000 zasađenih biljaka kanabisa i još 1.000 sadnica.

Osim toga, našli su šest spaljenih buradi, za koju pretpostavljaju da su služila za čuvanje droge.

Drugog dana operacije, u utorak, policijske snage su dobile pojačanje. Oko 800 specijalaca zaplijenilo je “značajne količine” marihuane i municije, kao i aparaturu za proizvodnju droge.

Sve do prije deset godina u Lazaretu su se bavili “običnom” poljoprivredom, ali danas je selo na jugu Albanije najveći ilegalni proizvođač marihuane u Evropi i ubire milijarde eura godišnje od biljaka koje se javno gaje na poljima i u privatnim baštama, prenio je portal Blic.rs.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: