Prijete nove poplave
0

Raste vodostaj Neretve, Opuzen i Metković u opasnosti

SRNA
Foto: Metković.hr
Foto: Metković.hr
Na području Opuzena i Metkovića proglašene su redovne mjere odbrane od poplava zbog rasta vodostaja Neretve koja je na desnoj obali već poplavila neke okućnice, javljaju hrvatski mediji.

Iz hrvatskog Centra za uzbunjivanja i obavještavanje navode da vodostaj Neretve raste zbog podizanja nivoa mora usljed jakog juga, te zbog ispuštanja vode iz akumulacionog jezera u Mostaru, ali da ne bi trebalo da se ponovi nedavni scenario kada je Metković nekoliko dana bio odsječan zbog poplava.

"Popodne se očekuje bura, a to znači i prestanak dizanja nivoa mora", navode iz Centra i dodaju da stanje nije alarmantno i da je trenutno  vodostaj najviši na desnoj obali Neretve, gdje voda pomalo ulazi u neke okućnice.

Vodostaj rijeke Neretve u Metkoviću prijepodne je iznosio 336 centimetara, što je 17 centimetara više nego što je oko ponoći izmjereno.

Područna kancelarija za zaštitu i spašavanje Dubrovnik izdala je preporuku da se stave u stanje pripravnosti štabovi zaštite i spašavanja te operativne snage na terenu za slučaj značajnijeg porasta vodostaja.