{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Raste vodostaj Neretve, Opuzen i Metković u opasnosti

S
25.12.2010. u 18:07
0
4
Raste vodostaj Neretve, Opuzen i Metković u opasnosti
0
Raste vodostaj Neretve, Opuzen i Metković u opasnosti
Foto: Metković.hr
Na području Opuzena i Metkovića proglašene su redovne mjere odbrane od poplava zbog rasta vodostaja Neretve koja je na desnoj obali već poplavila neke okućnice, javljaju hrvatski mediji.
Iz hrvatskog Centra za uzbunjivanja i obavještavanje navode da vodostaj Neretve raste zbog podizanja nivoa mora usljed jakog juga, te zbog ispuštanja vode iz akumulacionog jezera u Mostaru, ali da ne bi trebalo da se ponovi nedavni scenario kada je Metković nekoliko dana bio odsječan zbog poplava.

"Popodne se očekuje bura, a to znači i prestanak dizanja nivoa mora", navode iz Centra i dodaju da stanje nije alarmantno i da je trenutno vodostaj najviši na desnoj obali Neretve, gdje voda pomalo ulazi u neke okućnice.

Vodostaj rijeke Neretve u Metkoviću prijepodne je iznosio 336 centimetara, što je 17 centimetara više nego što je oko ponoći izmjereno.

Područna kancelarija za zaštitu i spašavanje Dubrovnik izdala je preporuku da se stave u stanje pripravnosti štabovi zaštite i spašavanja te operativne snage na terenu za slučaj značajnijeg porasta vodostaja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: